Θ. Δραγώνα: Κατασκευασμένος ο θόρυβος

AUDIO: Θ. Δραγώνα: Κατασκευασμένος ο θόρυβος

Κατασκευασμένο χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το βιβλίο «Τι είναι η πατρίδα μας», η Θάλεια Δραγώνα, ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Όπως είπε το βιβλίο της δεν είναι ιστορικό, αλλά διαθεματικό και στόχο είχε να καταγράψει πόσο εθνοκεντρικό είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ως προς τα σχέδια της στο υπουργείο Παιδείας, έκανε λόγο για δημιουργία ενός ενταξιακού σχολείου με παιδιά απο όλο τον κόσμο, ώστε να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες.

Αναδημοσίευση από το ΣΚΑΪ - Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-10

 

Σχολιασμός Παν. Ήφαιστου: [Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum] [...] Κατά πρώτον, συνιστώ σε όλους να ακούσουν οπωσδήποτε την συνέντευξη της συναδέλφου. Ιδιαίτερα στους επικοινωνιολόγους. Αν αυτό έχει κάποια σημασία σας λέω ότι εγώ και πολλοί άλλοι που θέλουμε όταν υπογράφουμε με τον ακαδημαϊκό μας τίτλο να προσεγγίζουμε τις υποθέσεις που συζητούμε αξιολογικά ελεύθερα, αισθανόμαστε και κάποια συμπάθεια για την Θάλεια Δραγώνα. Μιλώντας πολύ σοβαρά λέω και χωρίς την παραμικρή ειρωνεία, παρατηρώ ότι έγινε ο άξονας γύρω από τον οποίο στροβιλίζεται μια δημόσια συζήτηση πολύ βαθύτερων προεκτάσεων απ’ ότι η δική της εμβέλεια (ή η εμβέλεια οποιουδήποτε από εμάς). Νομίζω ότι ο «καθηγητής της λογικής» Μίκης Θεοδωράκης στην ιδιοφυή του εξάντλησε το ζήτημα με το να εξηγήσει ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στην λανθασμένη αποτύπωση μερικών φράσεων αλλά στον προσανατολισμό, στην ουσία και στην πολιτική θεολογία που διατυμπανίζει ένα μεγάλο πλέον εθνομηδενιστικό ρεύμα. [...] Την συνέντευξη την άκουσα προχθές στο αυτοκίνητο και την θεωρώ ως παραδειγματική περίπτωση μεροληπτικής δημοσιογραφίας. Είτε τα μέσα ενημέρωσης θα είναι χώρος αντικειμενικής πληροφόρησης και πλουραλιστικών συζητήσεων στο πλαίσιο των οποίων πληρούνται πάγιοι κώδικες δεοντολογίας, είτε θα είναι εργαλείο μεταμφιεσμένης διάδοσης της εκάστοτε συμβατικής άποψης, αποικιοκρατικής, ρατσιστικής, κομμουνιστικής, αστικής, συμμαχικής, εθνικής, εθνομηδενιστικής κτλ.
     Αν αυτό έχει αξία και για άλλους ή την ίδια, δηλώνω πως έστω και αν με ευνοούσε μια τέτοια συνέντευξη για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας και διαφύλαξης της επιστημονικής μου προσωπικότητας ευσχήμως θα αποχωρούσα. Η συγκεκριμένη συνέντευξη πάντως είναι έξοχη ευκαιρία για περιπτωσιολογική ανάλυση κάθε φράσης, κάθε υπονοούμενου, κάθε στοχαστικού και λογικού άλματος και κάθε υποβολής ιδεολογικοπολιτικών θέσεων στο πλαίσιο ενός «παραδειγματικού» μονολόγου. Αυτό το φόρουμ καλό θα ήταν να την καταγράψει πλήρως αυτή την συνέντευξη, να την δημοσιεύσει εδώ, να την αποστείλει σε όλα Τμήματα Μέσων Μαζικής επικοινωνίας της Ελλάδας και του εξωτερικού και να γίνουν μελέτες που θα εξετάσουν κατά πόσο τέτοιες εκπομπές αντιστρέφουν τον πολιτικό πολιτισμό των δημόσιων και επιστημονικών συζητήσεων ή τον προάγουν. [...]

Αναδημοσίευση από το www.ifestos.edu.gr, Ο δημοκρατικός Δήμος του διαδικτύου - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24-01-10