Νέα λογοκρισία στο Wikileaks με... δάκτυλο ΗΠΑ

«Φίμωτρο» για έξι ώρες έβαλε o Αμερικανός πάροχος στον ιστότοπο Wikileaks, που με τις ενοχλητικές αποκαλύψεις του βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.

Julian Assange
Παράδειγμα «ιδιωτικοποίησης της κρατικής λογοκρισίας» στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε ο Ασάντζ την τρίτη επιχείρηση φίμωσης της ιστοσελίδας μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο διαδικτυακός τόπος, που εμφανίστηκε και πάλι στο Ιντερνετ σε νέα διεύθυνση wikileaks.ch, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την εταιρεία που προσφέρει στην οργάνωση υπηρεσίες «domain name», η οποία έκανε λόγο για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις. Για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο ιστότoπος του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange) λογοκρίνεται και ο ιδρυτής του, ο οποίος παραμένει άφαντος, έσπευσε να δηλώσει πως η κίνηση αυτή αποτελεί παράδειγμα «ιδιωτικοποίησης της κρατικής λογοκρισίας» στις ΗΠΑ.

«Το Wikileaks μετακόμισε στην Ελβετία», ανακοίνωσε ο ιστότοπος στη διεύθυνσή του στο Twitter(@wikileaks). Σε άλλο μήνυμα στο Twitter, το Wikileaks είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η διεύθυνση Wikileaks.org σκοτώθηκε από αμερικανικό everyDNS.net έπειτα από ισχυρισμούς για μαζικές επιθέσεις.

Η εταιρεία EveryDNS.net, που έχει πρόσβαση σε 500 χιλιάδες δικτυακούς τόπους, ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τις υποδομές της και την πρόσβαση στους χιλιάδες άλλους ιστότοπούς της.

Από την ώρα που άρχισε τις αποκαλύψεις, το Wikileaks αντιμετωπίζει προβλήματα στον διαδικτυακό του τόπο, αναφέρει εκπρόσωπός του.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας «πολιτικός ηθοποιός, αποφασισμένος να υπονομεύσει τη διεθνή διπλωματία θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Δεν είναι δημοσιογράφος. Δεν κάνει αποκαλυπτική δημοσιογραφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π. Τζ. Κρόουι και συνέχισε: «Είναι ένας πολιτικός ηθοποιός. Εχει πολιτική ατζέντα».

Ο 39χρονος ιδρυτής του Wikileaks παραμένει ασύλληπτος ενώ εκκρεμεί η έκδοση από τη Σουηδία του νέου εντάλματος σε βάρος του. Ο δικηγόρος του, Μαρκ Στίβενς, δηλώνει ότι τόσο οι βρετανικές όσο και οι σουηδικές Αρχές γνωρίζουν ακριβώς το πού βρίσκεται.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον πιέζει με κάθε τρόπο για τον εντοπισμό του. Οπως δήλωσε στο Ασοσιέιτετ Πρες ο δικηγόρος του Ασαντζ, οι Αρχές της Σουηδίας και της Βρετανίας ξέρουν πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του και οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Αγγλία.

Ο Στίβενς απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες βιασμού που αποδίδονται στον Ασάντζ από τις Αρχές της Σουηδίας υποστηρίζοντας ότι προφανώς προκύπτουν από μία υπόθεση «συναινετικής, αλλά χωρίς προφύλαξη, συνεύρεσης». Κι ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα εκδώσει η Σουηδία το νέο ένταλμα σύλληψής του για την υπόθεση βιασμού, η Ουάσιγκτον έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές διαρροές εγγράφων που την έχουν βάλει με την πλάτη στον τοίχο και παράλληλα πιέζει για τον εντοπισμό του Wikileaks.

Αναδημοσίευση από το Έθνος - Ημερομηνία δημοσίευσης: 03-12-10