Διαψεύδουν το τελεσίγραφο Τουρκία και ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ «Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να απευθύνει προειδοποιήσεις στην Τουρκία» δήλωσε χθες με έπαρση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που ανέφεραν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση» προς τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ηγετών στο πλαίσιο της συνόδου του G20 στο Τορόντο του Καναδά, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε: «Δεν υφίσταται τέτοια συζήτηση. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι. Από την άλλη, καμία απολύτως χώρα δεν θα μπορούσε να απευθύνει προειδοποιήσεις στην Τουρκία ή να επιδεικνύει τέτοια στάση προς τον τούρκο πρωθυπουργό. Ηταν μια συζήτηση μεταξύ δύο ηγετών κυρίαρχων κρατών τα οποία είναι απολύτως ισότιμα».

Η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes» έγραψε πρόσφατα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε τον τούρκο πρωθυπουργό για τη στάση της Τουρκίας προς το Ισραήλ και το Ιράν, στη σύνοδο του G20 στο Τορόντο τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Ομπάμα είπε στον κ. Ερντογάν ότι η προβληματική σχέση της Αγκυρας με το Ισραήλ και τα τουρκικά ανοίγματα στην Τεχεράνη καθιστούν δύσκολη τη συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών όπλων.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αργότερα διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν δόθηκε κανένα τελεσίγραφο στην Τουρκία από την αμερικανική κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βαδίζουν προς το καλύτερο. «Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας με τον πρόεδρο Ομπάμα και οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βαίνουν καλώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Αναδημοσίευση από το Βήμα - Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-08-10