Εκρηξη Πάγκαλου κατά Γερμανών μέσω BBC

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα και την ανάδειξη- από μέρους του- του ζητήματος των αποζημιώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Βερολίνο απορρίπτει τις κατηγορίες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Πάγκαλος έκανε μία απλή περιγραφή.

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί την Παρασκευή με την απάντηση που θα δώσει ο πρωθυπουργός σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "συνεκτιμούμε όλες τις παραμέτρους για το θέμα". Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος για τη σημερινή ηγεσία της Ευρώπης, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως "είναι η αγωνία όλων μας η ολοκλήρωση της Ε.Ε. Να είναι σε σταθερές βάσεις, να λειτουργούν τα όργανά της, όπως πρέπει, και εκεί είναι θέμα συμβολής του καθενός μας".

Αιχμές Πάγκαλου

Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέκρινε τη Γερμανία για τη στάση της στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι "η Γερμανία στη ναζιστική περίοδο κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, παίρνοντας ό,τι χρήματα και χρυσός υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να τα επιστρέψει ποτέ. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον".

Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ασκεί κριτική στην Αθήνα, καθώς κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ρήμαξε την οικονομία μας και κατάσφαξε χιλιάδες πολίτες.

Είπε επίσης ότι οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες δεν μπορούν να συγκριθούν σε ποιότητα με τους Ευρωπαίους ηγέτες της δεκαετίας του '80. "Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί η σημερινή οικονομική κρίση", δήλωσε.

"Δεν χρωστάμε αποζημιώσεις στην Ελλάδα"

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνοντας ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση. "Οφείλω να απορρίψω τις κατηγορίες αυτές", δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Πέσκε, οι Ελληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος "Μνήμη, ευθύνη και μέλλον", το οποίο κατέβαλε περί τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,7 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα σε περισσότερες από εκατό χώρες. Διαβάστε περισσότερα

 

NewsIt.gr - Η αντίδραση Πάγκαλου στο Γερμανικό Δημοσίευμα

 

"Μεμονωμένες φωνές στον Τύπο"

"Η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής", επισημαίνει σε δήλωση του ο Πρέσβης της Γερμανίας, Δρ Βόλφγκανκ Σούλτχαϊς. Προσθέτει: "θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, μεμονωμένες φωνές στον τύπο να μην συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα".

"Η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Βέστερβελλε αποσαφήνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης", τόνισε.

Συνάντηση σε καλό κλίμα με τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. "Η αντιπαράθεση των μέσων ενημέρωσης δεν θα επηρεάσει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις", διαβεβαίωσε ο κ. Σούλτχαϊς.

"Ο γερμανικός Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει και η κριτική είναι ευπρόσδεκτη", δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος, συμπληρώνοντας ότι "πολλά δημοσιεύματα δημιουργούν μια εικόνα, που περιέχει αναλήθειες και ανακρίβειες". Πρόσθεσε:"Στο πλαίσιο αυτό, έστειλα σχετική επιστολή στο περιοδικό Stern και θα το πράξω και για άλλα μέσα αν χρειαστεί".

"Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία δεν ζητάμε χρήματα, αλλά αλληλεγγύη και στήριξη για να αντιμετωπίσει η χώρα μας την επίθεση, που δέχεται από κερδοσκόπους των διεθνών αγορών", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο γερμανός πρεσβευτής εξέφρασε τη λύπη του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που δημιουργούν αίσθημα προσβολής, αλλά σημείωσε πως τα συγκεκριμένα δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα, που περιέχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες πληροφορίες. Και εξέφρασε την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα και την απόλυτη εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης.

ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις, απάντησε ότι "το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση και πρέπει να το κάνουμε με τη συνεργασία όλων των εταίρων μας και πρέπει να επικεντρωθούμε σ' αυτό". Συμπλήρωσε ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού και ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί των σχετικών αξιώσεών της.

Επιστολή Τζαβέλα σε αξιωματούχους της ΕΕ

Σχετικά με το εξώφυλλο του Γερμανικού περιοδικού Focus, η Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Νίκη Τζαβέλα, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μπαρόζο, στον Πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρομπουί και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Π. Ταμβάκης σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, τονίζει: «Εκ μέρους όλων των Μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των εκατομμυρίων ελλήνων ομογενών ανά τον κόσμο, εκφράζω την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τα αήθη, συκοφαντικά και χυδαία δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, σε βάρος της Ελλάδας».

Αναδημοσίευση από το Nooz.gr - Ημερομηνία δημοσίευσης: 25-02-10

 

Σχετικά:
1. Οργή για το προσβλητικό δημοσίευμα, 23.2.10
2. Μέρκελ: "Το ευρώ θα τα καταφέρει", 25.2.10