Πού είναι οι «πνευματικοί άνθρωποι»;

Tου Xρήστου Γιανναρά

Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα είναι εξόφθαλμη: Τα υπάρχοντα κόμματα αδυνατούν να δώσουν λύσεις (ή να τις υποδείξουν με ρεαλισμό) σε βασικά και στοιχειώδη προβλήματα του κράτους και της κοινωνίας.

Αδύνατο να πετύχουν και το ελάχιστο της συναίνεσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν εφιαλτικά συμπτώματα κοινωνικής διάλυσης – η αλογία και βία της οχλοκρατίας, η εγκληματική καπηλεία του πανεπιστημιακού ασύλου, η επιμονή της κομματικής ιδιοτέλειας να ασελγεί στον ψυχισμό της νεολαίας.

Η αδυναμία συναίνεσης στα στοιχειώδη συνοδεύεται (ή και προκαλείται) από την κραυγαλέα ανικανότητα και ολιγότητα των κομματικών αρχηγών, τα σπιθαμιαία τους (ως προς τις απαιτήσεις των καιρών και το παρελθόν πολιτισμού της χώρας) αναστήματα. Πανικοβάλλει τον πολίτη η τέλεια ανυπαρξία κριτικών διεργασιών στο εσωτερικό των κομμάτων: η δειλία των στελεχών και των μελών να κρίνουν τον αρχηγό, νηφάλια και υπεύθυνα να τον αμφισβητήσουν, όταν αποδείχνεται ανίκανος. Απελπίζει – το γεγονός ότι οι κομματικοί αρχηγοί εκλέγονται με κριτήριο, κυρίως ή και αποκλειστικά, τον εντυπωσιασμό των ολιγοφρενών: Για το οικογενειακό τους όνομα ή για το νεαρό της ηλικίας τους και το «κοκοράκι» των μαλλιών τους ή για τον τσαμπουκά μιας «αριστεροσύνης» που χυδαΐζει στο κοινοβούλιο με λόγο και εμφάνιση.

Διαβάστε περισσότερα...


Σχετικές παραπομπές από την Καθημερινή

Ανώνυμα κύρια άρθρα:
09 Δεκ 08 - Ώρα ευθύνης
11 Δεκ 08 - Κοινωνία και αστυνομία
13 Δεκ 08 - Επικίνδυνα φαινόμενα
14 Δεκ 08 - Τόλμη
16 Δεκ 08 - Η ώρα των πρυτάνεων
21 Δεκ 08 - Αυτό το άσυλο;
24 Δεκ 08 - Αστυνομία
30 Δεκ 08 - Το κόστος του «ασύλου»
Άρθρα του Αντώνη Καρκαγιάννη:
07 Δεκ 08 - Με καταναγκασμούς επανακάμπτει ο δικομματισμός
09 Δεκ 08 - Σαν αρχαία τραγωδία
11 Δεκ 08 - Δημόσια ασφάλεια
13 Δεκ 08 - Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος
14 Δεκ 08 - Υλικές και άυλες καταστροφές μιας εβδομάδας
18 Δεκ 08 - Καταργήστε το «άσυλο»
20 Δεκ 08 - Η μόδα των καταλήψεων
23 Δεκ 08 - Ο κ. Τσίπρας και η Δημοκρατία
Κείμενα του Αλέξη Παπαχελά:
14 Δεκ 08 - Φιγούρες επιθεώρησης
21 Δεκ 08 - Χωρίς πρότυπα
24 Δεκ 08 - Η συνωμοσία της βλακείας