Αντιθέσεις - Μαριάς - Το Μνημόνιο της χρεωκοπίας - 14 Οκτ 11

Ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Σαχίνης συζήτησε με τον Καθηγητή Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νότη Μαριά στις 14.10.11 στο κανάλι Kρήτη ΤV για το ελληνικό χρέος και τους γερμανικούς σχεδιασμούς για «ελεγχόμενη πτώχευση» της Ελλάδας.

Σχετική βιβλιογραφία / αρθρογραφία:

  1. Νότης Μαριάς, Το Μνημόνιο της χρεωκοπίας και ο άλλος δρόμος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011
  2. Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, H αλήθεια για το Μνημόνιο και τα κυβερνητικά «λάθη», 12.10.11
  3. Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Στα όρια της εσχάτης προδοσίας..., 5.10.11
  4. Νότης Μαριάς: "Η «ελεγχόμενη πτώχευση» σε δράση", 5.10.11

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στην αρχή της εκπομπής περιγράφει τη διαδικασία της πτώχευσης όπως αυτή ισχύει για εμπόρους και μετά το νόμο της Κατσέλη και για απλούς ιδιώτες. Αυτή τη διαδικασία πάνε να περάσουν και για τα κράτη. Συνίσταται δε στο εξής: Ο οφειλέτης χάνει τη διαχείριση της περιουσίας του, η διαχείριση περνάει στους δανειστές του, η περιουσία υπό την εποπτεία των δανειστών (συνέλευσ η των πιστωτών αποφασίζει με πλειοψηφία 2/3 γι αυτό και μιλάει για 75% πλειοψηφία) ρευστοποιείται κοψοχρονιά με ταχύτατες διαδικασίες και ότι μαζευτεί πάει για την κάλυψη των χρεών. Τα χρέη που δεν καλύπτονται διαγράφονται. Σε εμάς δε θα διαγραφούν αλλά θα μειωθούν και για το υπόλοιπο θα πληρώνουμε δόση κάθε χρόνο μέχρι να πάρουν όοοοοοοολα τα λεφτά τους πίσω. Δηλ. θα γίνουν διαχειρίσιμα.

Μετά σε κάποια φάση λέει τα παραμυθάκια για το επονείδιστο χρέος. Τα είχε πει και πέρυσι, δε στέκουν και πολύ. Τα λεφτά τα πήραμε, τα κάναμε δρόμους και γέφυρες, μισθούς και συντάξεις, κι ένα μέρος, που είναι και το μικρότερο, το κάναμε μίζες. Οι μίζες άντε να είναι 20 δις. Παραπάνω δεν είναι. Τι θα κάνουμε με τα υπόλοιπα;

Πολύ σωστά λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις. Σαφώς και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού πάει σε τόκους. Τα νούμερα που δίνει είναι σωστά. Άρα πρέπει να κόψουμε την τοκοφορία ή να μειώσουμε σημαντικά τους τόκους. Ένα μέρος των τόκων είναι οι τόκοι που πληρώνουν οι τράπεζες στους καταθέτες τους. Το υπόλοιπο είναι κέρδος. Από το κέρδος των τραπεζών μπορούμε να κόψουμε και να πούμε ότι αντί για 5% δίνουμε 1,5-2,5% επιτόκιο. Μιλάει για κρατική τράπεζα. Μα η Αγροτική και το ΤΤ κρατικές είναι. Μιλάει για κεφαλαιοποίηση που δε θα είναι υπέγγυα. Μα αν πτωχεύσει η τράπεζα όλο το κεφάλαιο είναι υπέγγυο. Μπορούμε να βγάλουμε άτοκα ομόλογα και να τα μοιράσουμε στον κόσμο. Δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει.

Ρωτάνε που πήγαν τα λεφτά που με τα δάνεια του μνημονίου πληρώνουμε στις τράπεζες. Τα λεφτά τα είχαν παίξει στα χρηματιστήρια κι εξαερώθηκαν. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό δε μας το λέει αλλά το έχει επισημάνει ο Δελαστίκ και άλλοι bloggers. Ακροθιγώς μας λέει ότι τα λεφτά τα έδωσαν δάνεια στον κόσμο για να αντισταθμιστεί η μείωση του εισοδήματος από τα μέτρα Θάτσερ-Ρήγκαν. Τα επισφαλή δάνεια όμως είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Αντίθετα επιμένει στο επονείδιστο χρέος. Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση και να τους ξεβρακώσουμε. Κύριοι το δικό σας πρόβλημα ρευστότητας το φορτώσατε σε εμένα εξευτελίζοντάς με κόβοντάς μου τη χρηματοδότηση και χρεοκοπώντας με εικονικά με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το χρέος μου ως ποσοστό του ΑΕΠ επειδή μπήκα σε ύφεση. Το πρόβλημα της ρευστότητας που αποκρύπτουν εξηγεί και γιατί προσπαθούν να εισπράξουν ότι μπορούν. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται ρευστό.

Μιλάει για φοροδιαφυγή. Μεγαλύτερος μύθος δεν υπάρχει. Το κράτος στην Ελλάδα έχει 55 δις έσοδα από φόρους. Δηλ. 5.500 Ευρώ ανά κάτοικο. Ακόμη και το μωρό με το που λερώνει την πρώτη πάνα του στο νοσοκομείο πληρώνει 23% ΦΠΑ επί της αξίας της πάνας. Μας μιλάει για τις πεθαμένες εταιρίες που έδειξαν με τους πεθαμένους διευθύνοντες συμβούλους, που θα πρέπει να πιάσει το κράτος, για να πάρει τα λεφτά. Άλλο ανέκδοτο δεν ξέρει να μας πει; Αυτά τα χρέη πρέπει να διαγραφούν. Όπως ο μπακάλης ξεγράφει και δεν υπολογίζει τα χρέη της μπαταχτσούς ωραίας γειτόνισσας έτσι και το κράτος πρέπει να διαγράψει τα χρέη που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Από δω το πάει από κει το πάει, πάλι στα δήθεν υπερκέρδη των επιχειρήσεων που κλείνουν η μια μετά την άλλη το πάει και στο ότι οι μισθοί των δημ. υπαλλήλων πρέπει να μείνουν υψηλοί για να μην πέσει η κατανάλωση. Η αλήθεια είναι ότι οι περικοπές σε μισθούς δημ. υπαλλήλων έχουν μόνο το μισό όφελος για το κράτος της ονομαστικής αξίας της περικοπής, διότι το άλλο μισό θα επέστρεφε στο κράτος μέσω φόρων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κατά των ιδιωτικοποιήσεων διότι λέει οι ΔΕΚΟ δεν είναι ζημιογόνες. Οπαδός του κρατισμού. Και το ωραίο το άφησε για το τέλος. Για την αριστερή πρωτοβουλία που ετοιμάζουν για να μας σώσουν. Επειδή όμως ξέρουν ότι η μπογιά τους δεν περνάει άλλο λένε να το κάνουμε πέρα από ιδεολογίες. Δηλ. θα σας καπελώσουμε εμείς και θα κάνετε ότι θέλουμε.

Συμπερασματικά μας λέει μισές αλήθειες και με μισές αλήθειες καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα και παίρνεις λάθος αποφάσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και δυο σχετικοί σύνδεσμοι με γραφήματα από τα οποία προκύπτει ότι τα λεφτά που μας δάνειζαν επέστρεφαν σε αυτούς. Εμπορικό έλλειμμα για εμάς, πλεόνασμα γι αυτούς. Καλό είναι να διασωθεί το αγγλικό κείμενο διότι πολλές φορές τα κατεβάζουν.

Κλίκ

Κλίκ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
LoMak,

Παρακαλώ, ει δυνατόν, βρείτε και αναρτήστε την χθεσινή (19/10) έκτακτη εκπομπή με τον Καζάκη. Παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ευχαριστώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@ 16/10/11 20:25

Συγχαρητήρια για την ανάλυση. Με καλύπτεις. Αυτά τα περί επονειδίστου (απεχθούς) χρέους είναι μάλλον διάτρητα, όπως λες, διότι τα λεφτά φαγώθηκαν. Όχι, δεν τα κάναμε δρόμους και γέφυρες (μακάρι να τα είχαμε κάνει), αλλά διόριζαν δημοσίους υπαλλήλους, συντάξεις αντιστασιακών, συντάξεις της αγρότισσας, ΕΣΥ των ράντζων κλπ., εξ ου και το "μαζί τα φάγαμε", που τόσο μάς κακοφάνηκε, αν και αληθές. Δεν πήγαν σε παραγωγικές επενδύσεις και εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, γεωργίας και κτηνοτροφίας, οπότε θα μπορούσαμε να έχουμε κέρδος και να τα επιστρέψουμε. Οι επιδοτήσεις για την γεωργία και κτηνοτροφία (δεν είναι δάνειο αυτές), έγιναν 4Χ4, κουμάρι στο καφενείο, διαμερίσματα στην πόλη κλπ. Tώρα, όμως, που έρχονται στο φως όλα αυτά, μας ζητούν να πληρώσουμε πίσω και τι επιδοτήσεις αυτές που σπαταλήθηκαν, άρα προστείθενται στο χρέος.

Ο Έλληνας έμαθε να ζει με δανεικά από το 1981 και μετά, σαφώς ξόδευε πάνω από τις δυνάμεις του και για τον λόγο αυτό νοσταλγεί την περίοδο εκείνη, τώρα που καλείται να πληρώσει τους λαϊκισμούς του αλήστου μνήμης Παπανδρέου και των διαδόχων του.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κοίτα ανώνυμε μόνο και μόνο που γράφεις ότι πρέπει να επιστρέψουμε τις επιδοτήσεις δείχνει ότι δεν έχεις βασικές γνώσεις.

1) Έργα έγιναν. Μετρό αεροδρόμιο, δρόμοι γέφυρα Ρίου κλπ.
2) Τα λεφτά οι αγρότες δεν τα έφαγαν διότι αν τα έτρωγαν θα καλοπερνούσαν. Τα επένδυσαν. Όσο για τα 4x4 που τα μέμφεσαι για τον αγρότη είναι εργαλείο δουλειάς. Δε μπορεί να πάει με εμπροσθοκίνητο σε κατσικόδρομο διότι θα σκοτωθεί. Τόσο απλά.
3) Η παραγωγή διαλύθηκε μετά την είσοδο στην ΕΕ. Οι δομές της ΕΕ την κατέστρεψαν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@ 20/10/11 23:24

Καλύτερα πριν γράψεις και προπαντός κρίνεις, καλά θα έκανες να ενημερώνεσαι.

Επίσης, τι σχέση έχει η Γέφυρα του Ρίο με τις αγροτικές ενισχύσεις; Εγώ έγραψα σαφώς: "Οι επιδοτήσεις για την γεωργία και κτηνοτροφία..". Δείξε μου τις επενδύσεις που έγιναν στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας/κτηνοτροφίας. Ξέρεις τι είναι τα "πανωγραψίματα"; Αν δεν γνωρίζεις το αντικείμενο, καλύτερα μην σχολιάζεις.

@ LoMak

Τελευταίο βίντεο (19/10/11) "Αντιθέσεων".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έγραψες ή δεν έγραψες ότι δεν έγιναν έργα; Σου απάντησα ότι έγιναν.

Έγραψες ότι καλούμαστε να επιστρέψουμε επιδοτήσεις. Σου λέω για μια ακόμη φορά ότι είσαι άσχετος. Την είδηση την ήξερα. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή γινεται εκκαθάριση και ή επιστρέφεις ή παίρνεις από την ΕΕ. Δε σημαίνει ότι τους εξαπάτησες. Ακριβώς αυτό το δημοσίευμα παραθέτεις και φυσικά δεν έχεις τις γνώσεις να το αξιολογήσεις.

Μου ζητάς να σου δείξω επενδύσεις σε Γεωργία. Σου λέω για άλλη μια φορά ότι είσαι άσχετος. Στην περιοχή μου τα τελευταία 10 χρόνια έχουν "χτυπηθεί" πάνω από 10 γεωτρήσεις κι έχουν γίνει αρδευόμενες πάρα πολλές εκτάσεις. Αυτά όλα είναι επενδύσεις, σε μηχανήματα, αντλητικά συγκροτήματα, λάστιχα ποτίσματος κλπ. Όλα αυτά διπλασίασαν την παραγωγή κι έτσι ο αγρότης μπόρεσε να ισοφαρίσει εν μέρει την πτώση των τιμών. Το ότι εσύ αυτά δεν τα βλέπεις και κολλάς στο 4x4, που είναι κι αυτό επένδυση κι εργαλείο δουλειάς, είναι δικό σου πρόβλημα.

Το αντικείμενο το γνωρίζω καλύτερα από εσένα και για τα πανωγραψίματα σου λέω ότι πλέον δεν είναι δυνατό να γίνουν διότι τα κριτήρια είναι αντικειμενικά.