Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Γ. Κοντογιώργης - Η Αριστερά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα - 6 Δεκ 13

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης απαντά στα ερωτήματα της εκπομπής του Kontra Channel "Επί του Πιεστηρίου" της 6.12.13.


Share/Save/Bookmark

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

για μένα είναι απλό και όχι επιλύσιμο το θέμα. Τα κόμματα και οι ταμπέλες τους είναι ψευδεπίγραφα. Είναι το ίδιο περίπου κόμμα με διαφορετικές γαρνιτούρες. Ο διαχωρισμός σε αριστερά-δεξιά είναι για να περνάει η ώρα (αφού και τα δύο είναι Γερμανικά κόμματα, διατεταγμένα κατά το stiftung που τα καθοδηγεί. ΤΟ "κεφάλαιο" είναι το γερμανικό κεφάλαιο. Η ψευδαίσθηση του ελληνικού κεφαλαίου διαλύεται. Το σύστημα από αστικό, εθνικοκεντρικό, ή ο,τιδήποτε βόλευε την περίοδο του Ψυχρού, ξαναπάει σε φεουδαρχικό, σε σύστημα "1900", με άλλες παραστάσεις. Δεν χρειάζεται "βία" γιατί έχουμε ΜΚΟ να μας παραμυθιάζουν και τηλεόραση να μας αποπροσαντολίζει. Δεν χριάζεται Βέρμαχτ, γιατί 2 πάρτυ σε κάποιο γερμανικό χωριό όπου φωτογραφίζονται οι δοσίλογοι με γραβάτες και μετά πίσω στο Ελλαδιστάν είναι πιο φτηνά. Δεν είναι θέμα αναδιανομής μεταξύ "ντόπιων" τάξεων. Είμαστε μέρος του ζωτικού τους χώρου και κάνουν κουμάντο με διαχείριση ρευστότητας και "δράσεις" από άρτι ταϊσμένα ζόμπις.

Και εναλλακτική λύση; Παλιά, ήταν το κόμμα κάποιας άλλης χώρας. Δεν υπάρχει κομμα άλλης χώρας. Όσα κόμματα πάνε να κουνηθούν σε "άλλο" μοτίβο, κατακερματίζονται είτε με προβοκάτορες που φυτεύουν είτε δεξιές είτε αριστερές αρλούμπες Οόπως πχ Ναζί στην ΧΑ, ή επαναστάτες του κ_λου σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή δεν ξέρω τι, είτε απλά με (δικαιολογημένες ή μη) φυλακίσεις, ή "βάλε τον αρχηγό στην Κυβέρνηση και τέλειωνέ τους"

Το απολύτως χειρότερο είναι ότι το επίπεδο (μορφωτικό νοητικό;) έχει πέσει, ή αλλάξει, ή διαμορφωθεί, που τύποι σαν και μένα πχ γίνονται γραφικοί, και οι 5-10 που διαμαρτύρονται θα γίνουμε σαν τους τελευταίους των Μοϊκανών, χαμένοι σε παραπληροφόρηση και ατέλειωτη μπουρδολογία... Και Οργουελ, και Χάξλεϋ.

Και πού είναι ο κόσμος που αντιδρά; Μα κατακερματισμένος, χαμένος σε διλήμματα-μαϊμούδες σε πλασματικούς αγώνες, είτε είναι η αναβίωση του Λεωνίδα, είτε η δοξολογία των Τουπαμάρος.

Η ελευθερία της αγοράς; Ποιάς αγοράς;... Το ντόπιο κεφάλαιο; Ποιό κεφάλαιο;... Θα μου πειτε, "απαισιόδοξος". Θα σας πω "μια βροχη μας σώζει"

Φυσικά, υπάρχει "εξήγηση". Πάντα έτσι ήταν, απλά είχαμε ένα ιντερμέτζο με τον Ψυχρό Πόλεμο (ή μεταξύ 1917 και 1990). Και θα βρεθούν και θα πουν "ε τι προτιμάς, Γ ΠΠ;"

Δεν τα λέω αυτά σαν κριτική, ή σαν τίποτα. Απλά δεν ξέρω από που στην ευχή να πιαστώ (και νομίζω ότι δεν είμαι μόνος) Ή, προσκυνώ, βάζω δύο αιολικά στο χωριό μου και εσεις αλλα δύο, πληρώνουμε ο ένας τον άλλο, και περιμένουμε να έρθει ο Γερμανός συνταξιούχος για ηλιοθεραπεία (αυτός θα έχει μάθει να μην θέλει ρεύμα, και όλα καλά -- θα τον ταϊζουμε εισαγόμενο φαγητό από την Σλοβακία, και ΙΣΩΣ να διαχειριζόμαστε Μπαγκλαντεσιανούς σερβιτόρους, ή το πιθανότερο, να μας διαχειρίζονται αυτοί.)

ΔΕΝ υπάρχει "αριστερά". Ποτέ δεν υπήρχε. Θέατρο για να μην ξεσηκώνονται οι μουζίκοι, αφού έσπασαν το ανατολικό μέτωπο.