Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Netweek - Χρ. Γιανναράς - 23 Ιαν 12

Συνέντευξη του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Χρήστου Γιανναρά στην εκπομπή Netweek της Έλλη Στάη, που προβλήθηκε από την ΝΕΤ στις 23.1.12.

Αναδημοσίευση από το Αντίφωνο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-02-11


Share/Save/Bookmark

4 σχόλια:

hot gfts είπε...

Πολύ αξιόλογος κύριος για να καταδέχεται να δίνει συνέντευξη σε ένα παπαγαλάκι σαν τη Στάη. Κυρία δεν την λέω. Και ναι, υπάρχουν και άλλα παπαγαλάκια, δεν είναι μόνη.

Ανώνυμος είπε...

Πως φαίνεται ότι δεν είναι οικονομολόγος. Μας λέει ότι 2.000 χρόνια επιβιώσαμε χάρη στα μικρά μεγέθη. Μπορεί να είναι έτσι αλλά σήμερα για να επιβιώσεις πρέπει να εξάγεις, και για να εξάγεις πρέπει να έχεις ένα κρίσιμο μέγεθος διαφορετικά δε μπορείς να σηκώσεις τα έξοδα εξαγωγής και προώθησης του προϊόντος. Ε αυτό το κρίσιμο μέγεθος δεν το έχουμε οπότε δε μπορούμε να εξάγουμε. Δηλ. το μοντέλο με τα μικρά μεγέθη δε δουλεύει πλέον. Αυτό πρέπει να το κοιτάξουμε.

Ανώνυμος είπε...

@25/2/12 12:04
Το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο τηε αειφόρου ανάπτυξης καταρέει.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα είναι ραγδαία τα επόμενα 10-20 χρόνια με αποτέλεσμα να ανοίγονται λιγότερες δουλειές από αυτές που θα χανονται λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας διεθνώς. Και ανεργία με ανάπτυξη δεν συνυπάρχει.

Εαν δεν μεταβούμε σύντομα σε ένα σύστημα τύπου κοινωνικου καπιταλισμού, όπου θα υπάρχει μέριμνα για τις στρατιές των ανέργων που θα προκύψουν, το σύστημα θα καταρρέυσει.

Ανώνυμος είπε...

@ 26/2/12 01:17

Και τι σχέση έχει αυτό που γράφεις με το ότι τα μικρά μεγέθη δε δουλεύουν πλέον;
Ή για να το κάνω πιο ξεκάθαρο δε δουλεύουν σε συνθήκες ανοικτών συνόρων χωρίς τελωνεία και δασμούς;

Αυτά που γράφεις για τον κοινωνικό καπιταλισμό ή κεϋνσιανισμό ή όπως θέλεις πες το ίσως να έχουν κάποια βάση. Δε διαφωνώ. Υπάρχει όμως μια παράμετρος που με κάνει διστακτικό. Η παράμετρος αυτή είναι ότι τεράστιες περιοχές του πλανήτη είναι υπανάπτυκτες και φτωχές. Αν οι περιοχές αυτές ξεκινήσουν να αναπτύσσονται τότε δε θα υπάρχει ανεργία.