Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Δ. Κοσμόπουλος - Ο Παπαδιαμάντης, η παράδοση και η λογοτεχνία - 18 Δεκ 11

Ομιλία του ποιητή και δοκιμιογράφου κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου με θέμα "Ο Παπαδιαμάντης, η παράδοση και η λογοτεχνία", η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18.12.11 στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγ. Τριάδος Πειραιώς, στα πλαίσια αφιερώματος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, με την οποία έκλεισε ο Α' Κύκλος Διαλέξεων Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2011 του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.


Share/Save/Bookmark

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνιστώ ενθέρμως να ακούσετε την εκπομπή. Αν δεν έχετε χρόνο, μια ώρα είναι, κατεβάστε τη και ακούστε τη τμηματικά. Για να την κατεβάσετε κάντε κλικ εκεί που λέει share. Σας συνιστώ επίσης να την κρατήσετε στον υπολογιστή σας.

Διάβαζα τον Παπαδιαμάντη αλλά ως παιδί τον έβλεπα ως διηγηματογράφο που μου άρεσε. Μετά από αυτήν την εκπομπή τον βλέπω ως πολιτικό πρόσωπο που παρουσιάζει σε όλη του την έκταση το κοινοτικό σύστημα που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πλήρως. Η εκπομπή αυτή είναι η βάση για να καταλάβει κανείς αυτό εδώ το άρθρο, στο οποίο έχω ξαναπαραπέμψει. Δημιουργηθήκαμε ως προτεκτοράτο, έπρεπε να μείνουμε τέτοιο, πολεμηθήκαμε ως κουλτούρα και πολιτισμός από το ίδιο το κράτος το οποίο αποδείχτηκε πως δεν ήταν το κράτος ΜΑΣ αλλά ένας μηχανισμός επιβολής ο οποίος εκτελούσε κι εκτελεί εντολές των πατρόνων μας.
Τα πάντα δεν προέρχονται από το λαό και τον πολιτισμό μας αλλά μας έχουν επιβληθεί καταναγκαστικά από έξω.

Και κάτι που έχω ξαναγράψει κι άλλη φορά. Δείτε τα μετεπαναστατικά ελληνικά νομίσματα, δραχμές κι Ευρώ. Με την εξαίρεση ενός χαρτονομίσματος, νομίζω πεντακοσάρικου, της δεκαετίας του 30 δε θα βρείτε ούτε ένα με αναφορά στο Βυζάντιο. Προσωπικά είμαι κάπως επικριτικός για το Βυζάντιο διότι ο τότε κρατικός μηχανισμός έθεσε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στο περιθώριο. Όμως σήμερα όχι μόνο φτάσαμε στο άλλο άκρο αλλά καταστρέψαμε και τη λαϊκή παράδοση και τις κοινωνικές δομές μας κάτι το οποίο δεν είχαν κάνει ούτε το Βυζάντιο ούτε οι Οθωμανοί.

Ανώνυμος είπε...

Κατά το Σαρρή το απευθείας άλμα που λέει στο 30:00 ήταν εφεύρεση των Άγγλων ή τουλάχιστον τους βόλευε.