Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Casus Belli - Δ. Μπουραντάς - Υπάρχει ελπίδα - 25 Νοε 11

Η Δήμητρα Αλεξάκη συζήτησε με τον συγγραφέα και καθηγητή του μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντά, στις 25.11.11 στο Κανάλι 10, αναζητώντας ελπίδα για την έξοδο από την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία μας.

Σχετική αρθρογραφία / βιβλιογραφία:

  1. Δημήτρης Μπουραντάς, Το γράμμα της ελπίδας, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011
  2. Νέο κόμμα από τον καθηγητή και συγγραφέα Δημήτρη Μπουραντά, 22.11.11


Share/Save/Bookmark

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αξιόλογος άνθρωπος.
Καταπληκτική εκπομπή.
Αξίζει να στηριχτεί.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 13:51 θα διαφωνήσω σε σχέση με το αξιόλογο του ανθρώπου. Έντιμος μπορεί να είναι, πολιτικά αξιόλογος όμως όχι.

1) Τα φορολογικά έσοδα της Γερμανίας είναι 564 δις. (Ομοσπονδία, κρατίδια, δήμοι) Πήρα λοιπόν το ΑΕΠ της από τη wikipedia, αυτό του ΔΝΤ, το μετέτρεψα από Δολάρια σε Ευρώ και υπολόγισα σε τι ποσοστό επί του ΑΕΠ κυμαίνονται τα φορολογικά της έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν 22% του ΑΕΠ περίπου. Το ίδιο έκανα για την Ελλάδα. Το ποσό που βγήκε ήταν 20%.

Βέβαια σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι το 50% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Γερμανίας πάει σε κοινωνικά επιδόματα τα οποία εμείς δεν έχουμε. Άρα η οικονομία είναι υπερφορολογημένη.

Ερωτημα 1ον: Που τη βρήκε τη φοροδιαφυγή ο Μπουραντάς.
Ερώτημα 2ον: Γνωρίζει ή όχι ότι από τα 44 δις που οφείλονται στο δημόσιο τα 33 τα χρωστάνε 14.700 άνθρωποι;
Ερώτημα 3ον: Γνωρίζει ή όχι ότι συγγενής γελοιοτάτου Βουλευτή χρωστάει 600 εκ στο δημόσιο δηλ. περί το 2% των συνολικά οφειλομένων;

2) Γνωρίζει ή όχι ο Μπουραντάς ότι το έλλειμμα οφείλεται στα όπλα που υποχρεούμαστε να αγοράζουμε και σε έμμεση υποχρέωση αγοράς προϊόντων από χώρες του Βορρά;

3) Για τις μίζες της Siemens και όχι μόνο έχει ακούσει κάτι;

4)Άκουσε μήπως ότι προς το παρόν μόνο 2% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν για ταυτοποίηση στις τράπεζες μετά το θέμα με τις συντάξεις του ΙΚΑ ότι και καλά ήταν μαϊμούδες; Εκτιμώ ότι το ποσοστό θα μειωθεί κι άλλο.


Ο άνθρωπος αυτός αναμασάει τα ίδια ποιήματα που έχει ρίξει το σύστημα στην κοινωνία για να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες. Τι θέση μπορεί λοιπόν να διεκδικήσει στην πολιτική;

Απλά τώρα τελευταία γεμίσαμε από εθνοσωτήρες. Μπουραντάς, Καζάκης, Μαριάς, Σπίθες κλπ. χωρίς όμως να κομίζουν κάτι καινούριο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε 23¨09, μόνο σε ένα θα σου απαντήσω, το οποίο θεωρώ κρίσιμο.
Δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα;
Τώρα μιλάμε σοβαρά ή παίζουμε;
Όλες οι έρευνες τόσο εσωτερικές όσο και ευρωπαϊκές δείχνουν φοροδιαφυγή που κυμαίνεται από 30-60 δις ευρώ/χρόνο. Αν είναι ας πούμε 40δις η μαύρη οικονομία, φοροδιαφυγή και την πιάναμε δεν θα υπήρχε απλά ούτε έλλειμμα ούτε χρέος...
Αλλά νομίζω ζούμε Ελλάδα όλοι μας έτσι; Γιατί εγώ δεν βλέπω αποδείξεις από τους περισσότερους γιατρούς, από όλους σχεδόν τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ κλπ...Νομίζω ζεις και εσύ Ελλάδα έτσι;
Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα συμφωνώ 100%.
Όμως ο άνθρωπος δεν πήγε να κάνει καταμερισμό ευθυνών στον κόσμο. Ούτε να διχάσει τον κόσμο Δημόσιο- Ιδιωτικό και να κάνει κοινωνικό αυτοματισμό όπως τα ΜΜΕ εδώ και 2 χρόνια.
Είπε το εξής απλούστατο: Φταίνε κατά 99% οι πολιτικοί, το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο και όλοι πρέπει να φύγουν, ΟΛΟΙ!!! Αυτοί που
δημιούργησαν το πρόβλημα..δεν μπορούν να το λύσουν.
Αυτό είναι η κοινή λογική.
Εννοείται τα λαμόγια που χρωστάνε και στηρίξανε τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια δεν θα πληρώσουν τίποτα...μπήκε και "φυλακή" ένας 3 χρόνια, με 10 ευρώ το χρόνο καθάρισε, πλήρωσε περίπου 30.000 ευρώ για χρέη εκατομμυρίων ευρώ και κυκλοφορεί κύριος...
Με αυτά τα λαμόγια τους πολιτικούς-επιχειρηματίες-ΜΜΕ δεν προχωράει η Ελλάδα. Πρέπει να φύγουν όλοι και
να ξεκινήσουμε από την αρχή με Αξίες και Ιδανικά που μας ξερρίζωσαν...τα αμερικανάκια...
Ναι, πέσαμε στην παγίδα που από παππού-σε μπαμπά-και εγγονό μας στήναν..στην οικογενειακή δημοκρατία τους...τώρα πρέπει
να τους σουτάρουμε και να αποκτήσουμε και πάλι την αξιοπρέπειά μας...

Ανώνυμος είπε...

1) Εγώ παρέθεσα συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι έρευνες είναι άχρηστες. Δε μπορεί η φορολογία να ανέβει πάνω από το ποσό στο οποίο βρίσκεται. Τα 30 δις που δήθεν λένε ότι είναι φοροδιαφυγή είναι ασύστολο ψεύδος. Ακόμη κι αν θεωρήσουμε αληθές το ποσό αυτό σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν έσοδο του κράτους είναι 8.000 Ευρώ το χρόνο κατ άτομο. Τέτοιο κατά κεφαλήν έσοδο δεν έχει κανένας.

2) Στα σύγχρονα κράτη η μεγαλύτερη πηγή εσόδων δεν είναι ο φόρος εισοδήματος αλλά ο ΦΠΑ.

3) Αν συνυπολογίσεις το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος τότε καταλήγεις ότι τουλάχιστον το 46% του εισοδήματός σου είναι φόροι. Αν δε προσθέσεις και τα ασφάλιστρα υγείας και συνταξιοδοτικά φτάνεις σε ένα σημείο όπου άμεσα ή έμμεσα το 60% του εισοδήματος καταλήγει στο κράτος το οποίο είναι μονίμως χρεοκοπημένο.

4) Δικηγόροι συμβολαιογράφοι δε μπορούν να κλέψουν διότι οι αμοιβές τους καθορίζονται από το νόμο. Οι άλλοι ψιλοκλέβουν αλλά με το που βγει το αφορολόγητο εισόδημα από την τσέπη αμέσως φορολογείται με 23% ΦΠΑ. Αυτό το 23% λίγο είναι;

5) Το μόνο θέμα που απομένει σε σχέση με το φορολογικό είναι μια ανακατανομή των πηγών εσόδων για το κράτος, όχι όμως συνολική αύξηση των εσόδων. Πχ. μείωση ΦΠΑ και σύλληψη του σχετικά μικρού ποσού της φοροδιαφυγής από το φόρο εισοδήματος. Έγινε τεράστιο φοροκυνηγητό και πέραν της διαπόμπευσης τα έσοδα ήταν πενιχρά. Το πολύ να μαζέψουν 100 εκ. φόρους.

6) Πουθενά δεν ανέφερα εγώ για κοινωνικό αυτοματισμό αν και με τα αναμασήματα για τη φοροδιαφυγή τον προκαλεί θέλοντας και μη.

7) Αν εγώ που δεν είμαι καθηγητής πανεπιστημίου και δεν έχω κάποια άτομα στο περιβάλλον για να συζητήσω μπορώ να έχω αυτές τις πληροφορίες τότε ο Μπουραντάς γιατί δεν τις έχει;

Ανώνυμος είπε...

Είπες:4) Δικηγόροι συμβολαιογράφοι δε μπορούν να κλέψουν διότι οι αμοιβές τους καθορίζονται από το νόμο....

Τώρα μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα...εγώ έκανα 2 συμβόλαια έκανα που πλήρωσα 3500ευρώ το καθένα(με νόμιμο ποσό 1600 σύμφωνα με τα ποσοστά κλπ)..και όταν ζήτησα απόδειξη...έκανε την ίδια μόνο μέρα άλλα 5 συμβόλαια...(και μετά μου λες για 8000ετησίως)
Την 'ιδια εντύπωση έχουν όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου από συμβολαιογράφους..χτυπάνε αλύπητα δεκαετίες...βέβαια υπάρχουν και λίγοι έντιμοι, που παίρνουν τα νόμιμα.
εσύ έχεις κάνει κανένα συμβόλαιο;

Φαίνεται εσύ έχεις καλύτερα στοιχεία από όλες τις ελληνικές-ευρωπαϊκές έρευνες και από καθηγητές...χωρίς να θέλω να ειρωνευτώ. Αλλά μήπως πρέπει να δέχεσαι και τις αλήθειες των άλλων και όχι μόνο την δική σου..;

Ανώνυμος είπε...

Τις "αλήθειες" των άλλων τις δεχόμουν όλα αυτά τα χρόνια και αποδείχτηκαν ψεύδη. Τα νούμερα λένε άλλα και δεν είδα να τα αντικρούεις με άλλα στοιχεία.

Την επόμενη φορά που θα πας σε οποιοδήποτε ελεύθερο επαγγελματία ξεκαθάρισε από την αρχή το θέμα της αμοιβής και ότι θες απόδειξη για όλο το ποσόν.

Αυτό σημαίνει ότι τα 1600 που σου πήρε παραπάνω μαύρα θα επιβαρυνθούν με άλλα 800 Ευρώ φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ κι αν δεν τον συμφέρει μάλλον θα σε στείλει σε άλλον.

Πάντως εγώ δεν ξέρω πολλούς συμβολαιογράφους που να έχουν 8 συμβόλαια τη μέρα. Μάλλον κορόιδο σε πιάσανε.