Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Casus Belli - Γ. Κοντογιώργης - Πολιτική εξουσία ηγεμόνων - 27 Οκτ 11

Συνέντευξη του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 27.10.11 στην εκπομπή Casus Belli, σχετικά με την ευθύνη του πολιτικού προσωπικού, όπως επίσης και την πολιτική συνυπευθυνότητα του Προέδρου της Πολιτείας, για την εθνική ταπείνωση και για την καταστροφή που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Σχετική αρθρογραφία:

  1. Γιώργος Κοντογιώργης, Ο Πρόεδρος της Πολιτείας, πολιτικά συνυπεύθυνος για την ταπείνωση και καταστροφή της χώρας, 28.10.11
  2. Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση, 28.10.11


Share/Save/Bookmark

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς άλλοι μέσω των πολιτικών μας, μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, διότι οι πολιτικοί μας είναι δοτοί κι ελεγχόμενοι από αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Διαφεύγει επίσης του κυρίου Κοντογιώργη ότι η Ελλάδα δημιουργήθηκε εξ αρχής ως προτεκτοράτο και παραμένει τέτοιο ως σήμερα. Ο κρατικός μηχανισμός από συστάσεως Ελληνικού κράτους επιτελούσε κι επιτελεί μια λειτουργία και μόνο: Να φρενάρει την εξέλιξη της κοινωνίας, ή να στρέφει την κοινωνία και την εξέλιξή της προς τη λάθος κατεύθυνση.
Το αρρωστημένο πολιτικό σύστημα είναι απόρροια των ανωτέρω.

Ιφιγένεια Κοκκάλη, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Φλωρεντία. Ιταλία) είπε...

Κύριε Κοντογιώργη σας ευχαριστώ.
Ευχαριστώ επίσης τη δημοσιογράφο κ. Αλεξάκη που αφήνει τον κ. Κοντογιώργη να αρθρώσει λόγο, δίχως να του θέτει εξυπνακίστικα (αλλά καθόλα βλακώδη) ψευτοδιλήμματα, όπως οι συνάδελφοί της τύπου ΜEGA. (Επλίζω σε μια επόμενη συνάντηση να σχολιαστεί και ο ρόλος αυτής της "κλάσης" των ελληνικών ΜΜΕ - και ιδίως της τηλεόρασης - στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, στην διαβολοποίηση των "γνωστών-αγνώστων" και έτσι στην προστασία, κάλυψη και νομιμοποίηση αυτού του αισχρού, ολιγαρχικού πολιτικού συστήματος).
Σας ευχαριστώ (και τους δύο) θερμά, γιατί με τις θέσεις που εκφράζει δημοσίως ο κ. Καθηγητής, μας δίνει ελπίδες για την έξοδο προς τον μακρύ και επίπονο δρόμο για την αλλαγή, αφού εκθέτει με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, αλλά και το γιατί έχει συμβεί αυτό. Διότι, αν δεν αντιληφθούμε ως κοινωνία τι γίνεται (κοινώς τι "παίζεται" πάνω στα κεφάλια, τους ώμους και τις πλάτες μας), δεν πρόκειται -όπως λέει και ο κ. Κοντογιώργης- να απαιτήσουμε να φύγουν όλοι αυτοί εδώ και τώρα, με άλλα λόγια δε πρόκειται να μπορέσουμε να δράσουμε και να αντιδράσουμε. Όσο δεν έχουμε αυτογνωσία και επίγνωση της κατάστασής μας, δε θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα ωστε να βγούμε απ'αυτήν. Και όπως λέει και ο κ.Καθηγητής, αυτό δε προκειται να γίνει, εάν δεν αποτελέσουμε επιτέλους κοινωνία και ένα "σώμα" που θα παλέψει για το συλλογικό του συμφέρον. Διότι, κακά τα ψέματα, αλλά είμαστε μαθημένοι και παιδευμένοι να σκεφτόμαστε, να δρούμε και να ζούμε ως μονάδες (ή καλύτερα ως φατρίες, αφού το μόνο συμφέρον που έχουμε μάθει να υπερασπιζόμαστε είναι το οικογενειακό/οικείο). Άρα η αυτογνωσία και η περίσκεψη πάνω σε αυτά που μας συμβαίνουν (καθώς και η προσωπική μας ευθύνη γι'αυτά, ακόμα κι αν αυτή η ευθύνη είναι απειροελέχιστη σε σχέση με την αντίστοιχη των πολιτικών "μας") είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι.
Να σας πω επίσης ότι γράφω επίτηδες με κάπα κεφαλαίο τον τίτλο "καθηγητής" (αναφερόμενη στον κ. Κοντογιώργη)- τίτλο απο τον οποίο οι περισσότεροι συνάδελφοί του στο ελληνικό πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παραιτηθούν (κάτι σαν την αυτοκτονία των πολιτικών που προτείνει ο κ. Καθηγητής), δεδομένου ότι επίσης μετείχαν και μετέχουν σε αυτό το μάδημα και την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας, νομιμοποιώντας μέσα στο Πανεπιστήμιο αυτό το γλοιώδες κομματικό και οικογενειακό αλισβερίσι. Και φυσικά, χρόνια τώρα οι περισσότεροι απ'αυτούς (οι περισσότεροι, όχι όλοι)- που θεωρούνται η μορφωμένη ελίτ και η διανόηση της χώρας- δεν έχουν αρθρώσει κανέναν αποφασιστικό και καταγγελτικό λόγο όπως αυτός του κ. Κοντογιώργη. (Πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε αφού έχουν στρογγυλοκάτσει στα προνόμιά τους;) Και λυπάμαι, αλλά γι'αυτούς, δεδομένου ότι υποτίθεται ότι είναι η "φωτισμένη" διανόηση της χώρας (ή τέλος πάντων μεγάλο μέρος της), δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όπως για την υπολοιπη κοινωνία και τον "απλό" λαό, ότι χειραγωγήθηκαν ή ότι δε μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά (όπως απαντάει ο κ. Καθηγητής σε ερώτηση της δημοσιογράφου). Αυτοί είναι ίσως οι μόνοι που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος σε αυτή την σαπίλα και απλά δεν το έκαναν, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δικό τους βόλεμα και συμφέρον.
Ελπίζω σε κάποια επόμενη εκπομπή να συζητηθεί και αυτό.

Και πάλι σας ευχαριστώ ολόψυχα, γιατί η προσφορά και των δυό σας είναι πολύ σημαντική και τέτοιες συζητήσεις μας χρειάζονται, μαζί με το θυμό, την οργή και την απαίτηση να φύγουν τώρα όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στη Βουλή (από τους ακραία αριστερούς έως τους ακραία δεξιούς. Γιατί ΟΛΟΙ ανέξαρτήτως χρώματος μετείχαν και μετέχουν σε αυτήν την κοροϊδία εις βάρος μας).