Ισραηλινά μαχητικά και πλοία σε ελληνικές βάσεις

Νετανιάχου και Παπανδρέου είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να σταθμευόσουν ισραηλινά μαχητικά και πλοία σε ελληνικές βάσεις στη Μεσόγειο

Ενδεχόμενη επίθεση των Τούρκων στο Καστελόριζο εκτιμάται από το Τελ Αβίβ ότι θα σηματοδοτήσει επίθεση της Άγκυρας κατά των ισραηλινών πλατφορμών εξόρυξης φυσικού αερίου.

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που συνυπέγραψαν πριν από 12 μέρες, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο debkafiles - γνωστό για τις προσβάσεις του σε πηγές ασφαλείας του Τελ Αβίβ.

Η συνομιλία Νετανιάχου-Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη διάρκεια μακράς συνόδου του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός υπό το φως των τουρκικών στρατιωτικών κινήσεων στη Μεσόγειο και των απειλών της Άγκυρας για τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Νετανιάχου, πρόσθεσε και τις δικές του πληροφορίες για τις καταγραφόμενες κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος καθώς το τελευταίο 48ωρο παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο.

Η Αθήνα φοβάται τουρκική επίθεση κατά του Καστελόριζου, ο πληθυσμός του οποίου δεν υπερβαίνει τους 1.000 κατοίκους και προσπάθεια πρόκλησης πλήγματος ή και κατάληψης του νησιού, σύμφωνα με τις ίδιες ισραηλινές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ακόμα ότι το Ισραήλ υποπτεύεται ότι οι τουρκικές επιθέσεις στο ελληνικό νησί θα είναι το σήμα για την τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πλατφόρμες που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ του Ισραήλ και η Κύπρος.

Το Ισραήλ υποπτεύεται ότι τουρκική επίθεση στο ελληνικό νησί θα είναι το σήμα για τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των πλατφόρμων του εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίες βρίσκονται στη Μεσόγειων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οι Τούρκοι είναι ικανοί για αιφνιδιαστικές επιθέσεις και σε άλλα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.

Η Άγκυρα θα ενεργήσει στη βάση προσχήματος ότι το Ισραήλ και η Κύπρος δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου - μιας πλούσιας σε καύσιμο περιοχής που είναι γνωστή ως «Οικόπεδο 12».

Η Τουρκία στηρίζει επίσης την καταγγελία του Λιβάνου ότι το Ισραήλ αποστερεί τη χώρα από τους φυσικούς πόρους της. Η ίδια πηγή σημειώνει ακόμα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου -Κύπρου προς επίλυση του ζητήματος έχουν ναυαγήσει ενώ η Βηρυτός αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση με το Τελ Αβίβ.

Προστίθεται ακόμα ότι ούτε η Ελλάδα ούτε το Ισραήλ έχουν ανακοινώσει την ενεργοποίηση του νέου συμφώνου άμυνας. Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται ο ιστοτόπος debkafiles αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο ισραηλινές δυνάμεις της αεροπορίας και του ναυτικού θα σταθμεύουν σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις στη Μεσόγειο, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών μοιράζονται ήδη πληροφορίες επί του ζητήματος.

Μέχρι τώρα το Ισραήλ μπορούσε να αντιδράσει σε πιθανή τουρκική απειλή μόνο από το έδαφος του. Με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του σε ελληνικές βάσεις στη Μεσόγειο το Ισραήλ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να ενεργεί από τα νώτα των τουρκικών δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης τους στη Μεσόγειο.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι του Ισραήλ έχουν καταβάλει εμφανείς προσπάθειες να υποβαθμίσουν τις τουρκικές απειλές. Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου παραμέρισαν τις αναφορές περί των τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, η επίσημη γραμμή ήταν ότι το Ισραήλ ενεργεί με «αυτοσυγκράτηση απέναντι στην τουρκική αγριότητα» και ότι θα πρέπει να δοθεί στην Άγκυρα χρόνος να ηρεμήσει. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά την κρίση που δημιουργεί η Άγκυρα με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και δεν θα την αφήσουν να εκφυλιστεί σε τουρκική στρατιωτική δράση.

Ωστόσο τόσο το Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα φαίνεται να ξέρουν καλύτερα: Αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το αμοιβαίο αμυντικό τους σύμφωνο –χωρίς να αναμένουν το πράσινο από την Ουάσιγκτον– καθότι πιστεύουν ότι οι τουρκικές απειλές που προκύπτουν από τις στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας είναι και πραγματικές και απτές, καταλήγει στο σχετικό ρεπορτάζ του ο ιστοτόπος debkafiles.

Ερντογάν: Τα πλοία μας μπορεί να φτάσουν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή

Το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα δουν ποιες θα είναι οι αποφάσεις μας σε αυτό το ζήτημα. Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού μας μπορούν να φτάσουν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τυνησία. Την είδηση μετέδωσε η ηλεκτρονική σελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.

Αναδημοσίευση από την Kαθημερινή - Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-09-11