Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αγτζίδης - Οι σύγχρονες συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής - 25 Σεπ 11

Ομιλία του Δρος Σύγχρονης Ιστορίας - Συγγραφέα κ. Βλάση Αγτζίδη με θέμα "Οι σύγχρονες συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής", με την οποία ξεκίνησε ο Α! Κύκλος Διαλέξεων 2011-12 του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς με γενικό τίτλο "Θέματα Ιστορίας".

Αναδημοσίευση από το Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς - Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-09-11 και την Πειραϊκή Εκκλησία


Share/Save/Bookmark

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τον ακούω αλλά δε δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν προστάτεψαν μόνοι τους τον εαυτό τους και γιατί τα περίμεναν όλα από ένα αναιμικό κρατίδιο που δημιουργήθηκε ως προτεκτοράτο των Άγγλων.

Ανώνυμος είπε...

Τις συνέπειες μας τις είπε και όντως είναι αυτές. Ακόμη και ο εμφύλιος συνέπεια της Μικρασιατικής καταστροφής είναι διότι οι πρόσφυγες μετά το πούλημα του Βενιζέλου πήγαν στο ΚΚΕ, για ιδιοτελείς λόγους κιόλας, για να φάνε τις περιουσίες των ντόπιων επειδή έχασαν τις δικές τους.

Ακροθιγώς έριξε ευθύνες και στο Βενιζέλο. Σωστά έπραξε αλλά οι ευθύνες του Βενιζέλου είναι οι κύριες ευθύνες.

Η μικρασιατική εκστρατεία ήταν καταδικασμένη από την αρχή και το ήξεραν στην Αθήνα όπως καταδικασμένη ήταν και η ελλ. αστική τάξη διότι ακόμη κι αν πετύχαινε η εκστρατεία αυτή θα στερούνταν της πελατείας της.

Αυτό που δεν έλαβε υπόψη του είναι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Άγγλων και η θέση της Ελλάδας. Οι Άγγλοι ήθελαν ένα δορυφορικό κράτος στην περιοχή. Κατάλαβαν το λάθος και το διόρθωσαν ή μάλλον "άφησαν" τους Γάλλους να κάνουν τη δουλειά. Πάντα οι Άγγλοι έβαζαν άλλους και αυτοί δε φαίνονταν.

Σήμερα λοιπόν έχουμε ένα αναιμικό κρατίδιο με 10 εκ. πληθυσμό, απαγορεύεται να πάει παραπάνω διότι γίνεται επικίνδυνο. Φανταστείτε απλά αντί για το σημερινό μόρφωμα ένα κράτος με παρουσία στις δυο ακτές του Αιγαίου και με 50 εκ πληθυσμό και θα καταλάβετε τη διαφορά.

Οι δομές του Ελλ. κράτους είναι τέτοιες πλέον που δύσκολα για ξεφύγει από τη μιζέρια. Αν μάλιστα δεν ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο παραπάνω ανώνυμος:

"...οι πρόσφυγες μετά το πούλημα του Βενιζέλου πήγαν στο ΚΚΕ, για ιδιοτελείς λόγους κιόλας, για να φάνε τις περιουσίες των ντόπιων επειδή έχασαν τις δικές τους."

Αυτό είναι παντελώς λάθος, αν όχι κακαοήθεια. Η συνθήκη της Λωζάννης προέβλεπε επίσης και ανταλλαγή περιουσιών. Τελικά οι περιουσίες των 350.000 μουσουλμάνων της Ελλάδας που εκδιώχθηκαν για την Τουρκία εξισώθηκαν με τις περιουσίες τοων 2.200.000 Ελλήνων που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν το 1914. Αυτές οι, υποδεκαπλάσιας αξίας, μουσουλμανικές περιουσίες έπρεπε αποδοθούν στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. ΚΑι δυστυχώς μόπνο ένα μικρά μέρος τους αποδόθηκε. Το υπόλοιπο το κατέφαγαν οι πονηροί γραφειοκράτες του κράτους καθώς και πάρα πολλοί "ντόπιοι" καταπατητές κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειραο, την Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα θύματα ήταν οι πρόσφυγες.

Τo θέμα αυτό παρουσιάζεται ικανοποιητικά σε κείμενο του για την Ανταλλάξιμη Περιουσία, που καλό θα ήταν να το αναρτούσατε ώστε να πάψουν οι παρανοήσεις:

http://kars1918.wordpress.com/2011/03/31/refugee-property/

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου δε διαφωνώ σε αυτά που λες. Μέχρι το 1928 νομίζω που παραιτήθηκε ο Βενιζέλος από τις σχετικές αξιώσεις έναντι της Τουρκίας οι πρόσφυγες είχαν την ελπίδα ότι θα ελάμβαναν τη διαφορά την οποία φυσικά και δεν έλαβαν ποτέ. Μετά από αυτό εγκατέλειψαν το κόμμα των Φιλελευθέρων και πήγαν στο ΚΚΕ. Π.χ. το μπλόκο της Κοκκινιάς έλαβε χώρα σε καθαρά προσφυγική περιοχή κι εκτελέστηκαν τότε ως Κομμουνιστές πάνω από 8.000 άτομα.