Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Γράμματα Σπουδάματα - Τρίτος - Η Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια - 20 Σεπ 11

Ο δάσκαλος κ. Δημήτριος Νατσιός συζητά με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτο, καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης, για την Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια.


Share/Save/Bookmark

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το τι είναι η Ουνία δε μας το είπε. Μας είπε ότι είναι απάτη αλλά δε μας είπε σε τι συνίσταται η απάτη.

Η Ουνία είναι εκκλησία που ακολουθεί το ορθόδοξο τυπικό αλλά είναι ενοποιημένη με την Εκκλησία της Ρώμης δηλ. αναγνωρίζει τον Πάπα ως επικεφαλής της.

Ακριβώς το ότι ακολουθεί το ορθόδοξο τυπικό είναι και το στοιχείο σύγχυσης.

Πάντως η κατάσταση γενικά στις πρώην ανατολικές χώρες είναι τραγική. Ρώτησα Ρωσσίδα πότε έχουν Πάσχα και δεν ήξερε. Υπάρχει πλήρης αποθρησκειοποίηση.

Επίσης η μετά το 1989 επαφή μας με τους Βαλκανικούς λαούς δε μας άφησε και τις καλύτερες εμπειρίες.

Κυριάκος Γεωργίου είπε...

Πολλοί από τους σχολιαστές είναι εμφανώς παραπληροφορημένοι ή ημιπληροφορημένοι για το ζήτημα της φυλετικής καταγωγής των ελληνόφωνων βλάχων της Πίνδου. Η προκείμενη συνέντευξη του λαμπρού τέκνου του Μετσόβου Καθηγητή Μιχάλη Τρίτου (πνευματικού διαδόχου άλλων άξιων τέκνων του Μετσόβου) είναι εξόχως κατατοπιστική και αποδεικνύει τεκμηριωμένα την ελληνικότητα των αρωμούνων της Πίνδου και γενικώς της Ελλάδος.
Για το προκείμενο ζήτημα, η σχετική βιβλιογραφία είναι τεράστια. Πάντως, όποιος ενδιαφέρεται για ειδικότερες πληροφορίες, συνιστάται ειδικώς το πόνημα του Αχιλλέως Λαζάρου "Η αρωμουνική και αι μετά της ελληνικής σχέσεις αυτής. Βλάχοι. Ιστορική και φιλολογική μελέτη", στο οποίο ο συγγραφέας, γνωστότατος και έγκριτος πανευρωπαϊκώς βαλανιολόγος παραθέτοντας πλουσιότατη βιβλιογραφία, αφενός τεκμηριώνει τη γνώμη του κι αφετέρου καταρρίπτει τις αίολες επιστημονικώς απόψεις άλλων.
Ειδικώς για το Μέτσοβο (κωμόπολη στενά συνυφασμένη με τον ελληνισμό)και την ιστορία του, συνιστώνται τα λαμπρά πονήματα των 1. Μιχάλη Τρίτου "Η πατριαρχική εξαρχία Μετσόβου (1659-1924). Η θρησκευτική, εθνική και κοινωνική της προσφορά", (όπου και παράθεση πλουσιότατης ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας και) 2. Βασ. Σκαφιδά, "Ιστορία του Μετσόβου", στην "Ηπειρωτική Εστία" τ. 10 (έτους 1961).
Η ανάγνωση των βιβλίων αυτών αφενός θα δώσει στον κάθε καλόπιστο πειστικότατες απαντήσεις σε όλα τα συναφή ζητήματα κι αφετέρου θα τον θωρακίσει επαρκέστατα από υποβολιμαίες πληροφορίες.
Κυριάκος Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, συνταξιούχος ανώτερος δικαστής, εκ Μετσόβου.