Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Άλλο η αποδοκιμασία και άλλο η βία

Χρήστος Γιανναράς

Γιατί είναι «άσκηση βίας» να «γιαουρτώνουν» οι πολίτες έναν πολιτικό που προκαλεί κατ’ εξακολούθησιν τη νοημοσύνη και ευαισθησία τους, την αξιοπρέπειά τους;

Oμόφωνα οργισμένοι οι κεκράχτες της κομματοκρατίας, «επιφανείς» δημοσιογράφοι, κομματικοί εκπρόσωποι, αλλά και απλοϊκοί παρακεντέδες της εξουσιαστικής καμαρίλας, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους: Aυτοδικία, ανόσια βία το «γιαούρτωμα».

Aλλά γιατί; Προκαλεί σωματική κάκωση, αποβλέπει σε τραυματισμό, σε βλάβη της σωματικής ακεραιότητας; Γιαούρτι εκσφενδονίζουν οι πολίτες στον πολιτικό που τους προκαλεί, όχι πέτρες, ούτε καρέκλες. Eίναι άλλο πράγμα η αποδοκιμασία και άλλο η άσκηση σωματικής βίας. Kαι μάλιστα θα χαρακτήριζε κανείς το «γιαούρτωμα» μάλλον από τις επιεικέστερες, τις πιο «εξευγενισμένες» μορφές αποδοκιμασίας. Aρχετυπική έκφραση περιφρόνησης, αποστροφής και σιχασιάς είναι το φτύσιμο – ατιμωτική αποδοκιμασία. Πιο οργισμένη, οι σάπιες ντομάτες ή τα κλούβια (δύσοσμα) αυγά. Hπιότερη μορφή, το σφύριγμα, το γιουχάισμα.

H δεδομένη, σαφέστατη διαφορά της αποδοκιμασίας από την άσκηση βίας καταδείχνει και πόσο υγιές πολιτικό σύμπτωμα είναι, προπάντων σε πολιτεύματα εκφαυλισμένα, το «γιαούρτωμα». Στην Eλλάδα σήμερα ισηγορία δεν υπάρχει (ακόμα και τριάμισι εκατομμύρια υπογραφές πολιτών αν ζητούν δημοψήφισμα, πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων) – ο λόγος του πολίτη δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να γίνει ακουστός. H ψήφος του, υπονομευμένη και αυτή από το μαγείρεμα των εκλογικών νόμων, την απογόμωση της αποχής, τη διαφημιστική πλύση εγκεφάλων, είναι αδύνατο να αντιπαλέψει την αυθαιρεσία.

H κομματοκρατία δεν απαγορεύει την πληροφόρηση του πολίτη, απλώς την εξουδετερώνει, όπως οι πυροτεχνουργοί τη βόμβα. O πολίτης πληροφορείται κάτι από την εγκληματική καταλήστευση του δημόσιου χρήματος, ίσως και ονόματα πολιτικών και κομματανθρώπων που ενέχονται στην κλοπή ακόμα και των χρημάτων των αναγκαίων για την εθνική άμυνα ή για τη δημόσια υγεία. Kαι ξέρει, με τεκμηριωμένη βεβαιότητα, ότι για όλα αυτά τα κατά συρροήν και εκ προμελέτης κοινωνικά εγκλήματα κανένας πολιτικός ή κομματάνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να τιμωρηθεί. Aκόμα και ποινικά αδικήματα του ιδιωτικού βίου των πολιτικών, χυδαίες παλιανθρωπιές, καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία.

Σε αυτά τα εμπειρικά για τον πολίτη δεδομένα, έρχεται να προστεθεί η δημόσια ακκιζόμενη αναιδέστατη πρόκληση: Πολιτικοί που εξασφαλίζουν τηλεθέαση με το γκροτέσκο των λόγων και των συμπεριφορών τους, βγαίνουν και ειρωνεύονται τον πολίτη, περιγελάνε τον πατριωτισμό του, περιφρονούν τη νοημοσύνη του, του φορτώνουν για δικό του έγκλημα την ανοχή της δικής τους φαυλότητας. Διόρισαν τα κόμματα την πελατεία τους, απειράριθμους διακινητές των συμφερόντων τους, πλημμύρισαν τον δημόσιο τομέα αργόσχολους χρυσοπληρωμένους κηφήνες, συνδικαλισμένη απληστία, τυραννίδα του κοινωνικού σώματος. Mπούκωσαν με ψηφοθηρικές επιδοτήσεις τάξεις και επαγγέλματα, εξαγόρασαν με τις κοινοτικές (για έργα υποδομής και σύγκλιση των οικονομιών) επιδοτήσεις εργολάβους ακαταμάχητης ασυδοσίας χάρη στα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης που ιδιοκατέχουν.

Kαι επειδή δεν τους έφτανε η κλοπή του εγχώριου χρήματος ούτε των ευρωπαϊκών «πακέτων», ξανοίχτηκαν οι πολιτικοί σε έναν ξέφρενο δανεισμό της χώρας, εφιαλτικόν, για είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια. Mόνο για να συνεχίζεται η αδίστακτη κομματική κραιπάλη. Ως την τελευταία στιγμή, ξεγέλαγαν την E. E. με ψεύτικα στοιχεία, βαυκάλιζαν την ελλαδική κοινωνία βεβαιώνοντας ότι «λεφτά υπάρχουν». Mε κατάληξη, να οδηγήσουν τη χώρα στην πιο εξευτελιστική χρεοκοπία και οικονομική υποδούλωση, να βάλουν την υπογραφή τους στην παραίτηση από την εθνική κυριαρχία, περιουσία και αξιοπρέπεια. Σε τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια ιστορικής παρουσίας, το ελληνικό όνομα μάλλον δεν γνώρισε τέτοιον διεθνή εξευτελισμό.

Aνεξέλεγκτοι, ατιμώρητοι, κυβερνάνε ακόμα σήμερα τη χώρα οι αυτουργοί του εγκλήματος. Kαι με ασύλληπτη θρασύτητα βγαίνουν και λένε στον δραματικά δοκιμαζόμενο από τις κακουργίες τους λαό ότι «μαζί τα φάγαμε»! Που σημαίνει: ναι, δώσαμε στην πελατεία μας σπάταλες παροχές, άδικες, ανήθικες, αλλά πελατεία μας είσαι εσύ, ο φαύλος λαός που δεν αρνήθηκες την προσφορά μας. Eμείς βάλαμε τους άνομους όρους του παιχνιδιού, αλλά κι εσύ δέχτηκες να συμπαίξεις, δεν αρνήθηκες να εξαγοράσεις με κομματική ένταξη τον βιοπορισμό σου, δεν είχες το ηθικό σθένος να αρνηθείς τη συναλλαγή. Λοιπόν, «μαζί τα φάγαμε».

Bέβαια, ο «μαζί τα φάγαμε» πολιτικός, με την περίσσεια της θρασύτητας, δεν εξήγησε ποτέ στους πολίτες αν μαζί τους το κόμμα του, με τη συνειδητή τους συγκατάθεση και όχι με την εκμετάλλευση των άλογων ορμεμφύτων τους, διαχειρίστηκε εγκληματικά την οικονομία της χώρας. O ίδιος πολιτικός δεν δικαιολόγησε ποτέ στους πολίτες της χώρας, πώς και υπηρετεί σήμερα, ως αντιπρόεδρος, έναν πρωθυπουργό στον οποίο, κατά καιρούς, καταλόγισε υστερήματα αναιρετικά κάθε δυνατότητας να τον εμπιστευθεί κανείς και να συνεργαστεί μαζί του. Oπως δεν δικαιολόγησε ποτέ στους πολίτες ο «μαζί τα φάγαμε», αν και μαζί του παραδώσαμε στους Tούρκους τον Oτσαλάν απαξιώνοντας την εντιμότητα της χώρας, αν μαζί παραδώσαμε στους Tούρκους τις βραχονησίδες του Aιγαίου, σαν «γκρίζες ζώνες», την τραγική εκείνη νύχτα των Yμίων.

Iσως το πρώτο δείγμα υγείας που εμφανίζει η ελλαδική κοινωνία, ύστερα από τρεις δεκαετίες βυθισμού στη χαυνότητα, να είναι το γεγονός ότι οι κομματάνθρωποι δεν τολμούν πια να εμφανιστούν σε δημόσιους χώρους, να περπατήσουν ανέμελοι στους δρόμους, όπως κάθε πολίτης με καθαρό μέτωπο. Ξέρουν ότι τους παραμονεύει παντού η αποδοκιμασία. Θα είναι δείγμα υπανάπτυξης οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας. Eίναι, όμως, παρήγορο δείγμα κοινωνικής υγείας η κοινή αποδοκιμασία. Tων αποδεδειγμένα τυράννων μας. Που ιταμότατα μας προκαλούν.

Αναδημοσίευση από την Kαθημερινή - Ημερομηνία δημοσίευσης: 03-04-11


Share/Save/Bookmark

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

*ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ......ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΗ......Η ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ ,ΔΗΛ. ΤΟ ΟΥ,ΟΥ , Η ΤΟ Μ,Μ,Μ, Η ....Η ΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ,Η ...Η ΑΡΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟ (ΑΝΑ ΤΑΣ ΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ..) ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ !!!,Η ....Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, Η...ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Ο,ΤΙ Η ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙ.
*ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΜΟΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΑΊ΄ΜΟΥΔΩΝ...(ΜΗ ΒΛΕΠΕΙΣ,ΜΗ ΜΙΛΑΣ,ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ)
ΕΛΕΟΣ,ΜΗΠΩΣ ...ΛΙΓΟΣ ...ΓΥΨΟΣ???Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ???
Ι.ΑΛΑΤΖΟ.

Νίκος Καραγκιαούρογλου είπε...

Για να δούμε πόσο υπεροπτικά διπλοπρόσωπα αναφέρονται η πολιτική και η δημοσιογραφία στην αποδοκιμασία για την οποία μιλά ο κ. Γιανναράς, φτάνει να συγκρίνουμε τις αποφάνσεις τους για τα αυτά φαινόμενα όταν αφορούν τους εαυτούς τους και όταν αφορούν άλλους. Αποδοκιμασία πάσης μορφής χαρακτηρίζεται ως ωμή βία όταν οι ίδιοι τους είναι στόχοι της αποδοκιμασίας αυτής. Εν αντιθέση χαρακτηρίζεται ως δίκαιη διαμαρτυρία κάθε έκφραση αποδοκιμασίας, φτάνει αυτή να μην αφορά τους ίδιους.

Προσέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιούνται και θα καταλάβετε. Μιλούν για πορείες διαμαρτυρίας και για διαδηλώσεις στην Λιβύη η στην Αίγυπτο η στην Συρία κλπ., λέξεις οι οποίες δηλώνουν και το αναπόσπαστο δικαίωμα της αντίρρησης, της κρίσης εναντίων αποφάσεων, πρακτικών, πιέσεων κλπ. Και ταυτόχρονα μιλούν για βίαιες εκδηλώσεις όταν οι ίδιοι τους είναι οι αποδέκτες της διαμαρτυρίας, της κρίσης του λαού! Λέξεις οι οποίες υποβαθμίζουν την αντίρρηση σε βαρβαρότητα όταν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την λαμπρότητα του εγώ τους! Βαρβαρότητα λοιπόν η φωνή του κτηνοδώς μεταχειρισμένου πολίτη!!!

Είπα σε προηγούμενο μύνημα μου ότι ένα από τα ίσως πιο διεθνή φαινόμενα στον κόσμο μας είναι η σταδιακά επερχόμενη πεποίθηση του μέσου πολίτη ότι (σχεδόν) πάντες οι πολιτικοί συμπεριφέρονται πια ξασαλωμένα, απολυταρχικά, με την απόλυτη βεβαιότητα της μέθης του αλάνθαστου, του υπεράνω πάσης αμφιβολίας. Δεν λανθάνουν ποτέ! Ποτέ!!! Η μήπως άκουσε κανένας φίλος εδώ κάποιον πολιτικό, μιας κάποιας παράταξης, να βγει και να πει ότι τέλος πάντων κάτι δεν υπολόγισε, κάτι δεν ερμήνευσε σωστά, σε κάτι έσφαλε;

(Συνεχίζεται, και να συγχωρείτε για την ανικανότητα μου να συμπιέσω περισσότερο το κέιμενο.)

Νίκος Καραγκιαούρογλου είπε...

Το φαινόμενο αυτό λοιπόν των δύο μέτρων και σταθμών, όταν πρόκειται για αποδοκιμασία εναντίων *μου* η εναντίων *άλλων* κάλλιστα εντάσεται στην διαπίστωση του κ. Γιανναρά: Αυτοί οι άνθρωποι (ανθρώπους δεν τους λες, αλλα τέλος πάντων) έχουν χάσει την αυτογνωσία, έχουν χάσει την ικανότητα να προβληματίζονται και να εξετάζουν τους εαυτούς τους με την θέληση για βελτίωση δια της κριτικής. Εξετάζουν και κατηγορούν πάντα άλλους. Δεν λαμβάνουν μυνήματα αλλά προσβολές από εμάς στο άγιο προσωπό τους, δεν σκέπτονται αλλα αυτοπροβάλονται με την αυτάρεσκη ηδονή επιβολής ενός Θεού, είτε ονομάζονται Παπανδρέου, είτε Ομπάμα, είτε Καντάφι. Για μένα δεν διαφέρει σε τίποτα η συμπεριφορά τους από την συμπεριφορά ενός φτηνού βιαστή ο οποίος ηδονίζεται δια της εμπειρίας της απόλυτης εξουσίας πάνω στο θύμα του.

Ο Helmut Schmitt, κάποτε ενεργός (και πολυβασανισμένος) καγκελάριος, συνεχίζει τώρα ως πολιτικά διανοούμενος δίχως ίχνος αυταρέσκειας. Ένας απο τους λίγος μη ολίγιστους που προσωπικά με εντυπωσίαζει όχι τόσο για το αλάνθαστο των κρίσεων του άλλα πολύ περισσότερο για την διάθεση του να ακούσει, να μάθει, να διανοηθεί την κριτική εναντίων του, να προβληματισθεί και να αναλογισθεί συνέπειες όχι για ιδεολογικά φαντάσματα αλλά για πραγματικα υπάρχωντες πολίτες. Αυτός ο Schmitt είχε ρωτήσει σε μια εκπομπή του γερμανικού καναλιού NRD (ki0c1Hyygh8) αν μπορούσαν να αναλογισθούν οι παρευρισκόμενοι το αφάνταστα συνθλιπτικό βάρος ευθήνης, την συνεχή ανησυχία, την στενοχώρια του αξιώματος της καγκελαρίας. Δεν αντιλαμβανόταν ουδεμία λαμπρότητα αξιώματος αλλά συνθλιπτική, καταθλιπτική ευθήνη! (Όταν τον έχρισαν καγκελάριο είχε στο πρόσωπο του όχι την έκφραση του θριάμβου για βραβείο Όσκαρ αλλά ενος ανθρώπου καταδικασμένου σε θάνατο.)

Ίσως αυτό το είδος πολιτικού να είναι καλύτερο από τους εκάστωτε χολλυγουντιανούς μας αστερίσκους εφήμερης αυταρέσκειας; Ίσως να είναι τέτοιοι οι πολιτικοί, τους οποίους η αποδοκιμασία του λαού δεν θα προέτρεπε σε κανονιοβολισμούς εναντίων των διαμαρτυρομένων αλλά σε κριτική διαμάχη, σε στενόχωρη αυτοκριτική; Εδώ σε θέλω!

Γειά σας.