Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Γράμματα Σπουδάματα - Τρίτος - Ο Βλαχόφωνος Ελληνισμός - 12 Απρ 11

Ο δάσκαλος κ. Δημήτριος Νατσιός συζητά με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτο, καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης, για το Κουτσοβλαχικό ζήτημα.

Σχετικά:

  1. Αντιπαραθέσεις - Λαζάρου - Οι Βλάχοι - 4 Ιουν 08
  2. Κάτω τα χέρια από τους Βλάχους!, 26.2.11
  3. Μιχαήλ Γ. Τρίτος, Είναι οι Βλάχοι... Ρουμάνοι;, 5.3.11


Share/Save/Bookmark

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ντρέπεστε λίγο, λέω εγώ...όλα τα βαπτίζετε "ελληνικά", και μάλιστα τα συνδέετε (απευθείας!) με την λεγόμενη "αρχαία Ελλάδα" (όποια και να 'ναι αυτή...).

Δηλαδή οι βλαχόφωνοι στην Ρουμ-ανία είναι Έλληνες; Και στην Βουλγαρία; Και στα Σκόπια; Και στην επικράτεια γενικά της πρώην Γιουγκοσλαβίας; Και στην σημερινή Αλβανία; Ακόμα και στην Ουκρανία και στην Τουρκία (!), όλοι οι Βλαχόφωνοι είναι Έλληνες;

Είστε με τα καλά σας;

Οι Βλάχοι μιλούν νεο-λατινικά, και αναφέρονται σε πολλά συγγράμματα ρωμαϊκά, ως λατίνοι.

Είναι τμήμα της Ρωμαιοσύνης. Είναι οι λατινόφωνοι Ρωμαίοι αδελφοί μας.
Εμείς είμαστε ελληνόφωνοι Ρωμαίοι. Ακόμα και οι Πόντιοι, στις μέρες μας, αυτοπροσδιορίζονται Ρωμαίοι (ακόμα και στην Τουρκία!).

Ξυπνήστε, γιατί με τέτοια μυαλά, θα χάσουμε και τα λίγα που έχουμε...ο εθνικισμός σας όχι μόνο δεν είναι γόνιμος, αλλά θολώνει...προσέξτε, διότι διαλέξατε επικίνδυνα μονοπάτια, σε μια εποχή που δεν παίρνει από τέτοια...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, είσαι παντελώς άσχετος.

Ανώνυμος είπε...

@ 14:23
Παπαδόπουλε,γιατί σιγά σιγά γνωριζόμαστε, σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζεις εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Εκατόνταρχε.

Οποιανού "ρωμαίου" δεν του αρέσει η Ελλάδα να τα μαζέψει και να πάει στη Ρουμανια, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια (πάλι καλά που τα λες κι έτσι), στην Αλβανία, στην Ουκρανία και στην Τουρκία.

Ουστ.

Ανώνυμος είπε...

Πήγαινε να ζητήσεις τον λόγο από τον Μετσοβίτη καθηγητή που μιλά επειδή είναι Έλληνας.
Φοβάμαι ότι έχεις μπλέξει τα μπούτια σου διαστρέφοντας το νόημα της Ρωμιοσύνης....

Ανώνυμος είπε...

Έμενα σε μια φοιτητ. εστία στη Γερμανία κι εκεί έμενε και μια από τους Ρουμανίζοντες Βλάχους από τη Ρουμανία, καθολική στο θρήσκευμα. Στην εστία έβγαινε ένα εσωτερικό περιοδικό. Έγραψε λοιπόν αυτή ένα άρθρο όπου ανέφερε πάνω κάτω τα ίδια που λένε οι σκοπιανοί. Ότι δηλ είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου και διάφορα άλλα τέτοια ωραία, που δεν έχουν βάση. Έψαξα τότε στο ίντερνετ το θέμα ενδελεχώς και η πρώτη μορφή βλάχικης γραφής χρονολογείται στο 500 μ.χ. περίπου. Τώρα πως είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου ενώ μεσολαβεί χάσμα 800 ετών περίπου αυτό είναι ανεξήγητο.

Ανώνυμος είπε...

Η συμφοιτήτριά σου αναπαρήγαγε ουσιαστικά τις θέσεις του Vasile Barba, ακροδεξιού Ρουμάνου Βλάχικης καταγωγής ο οποίος εξέδιδε και ένα περιοδικό στην Γερμανία. Οι ρουμανίζοντες αυτοί είναι κυρίως 3ης και 4ης γενιάς μετανάστες οι οποίοι είχαν λάβει γη και περιουσία από τον πρώην βασιλικο οίκο της Ρουμανίας για να εγκατασταθούν στην Δοβρουτσά.

Ότι οι Βλάχοι πάντως είναι σε μεγάλο βαθμό απόγονοι των Ελλήνων της αρχαίας Ηπείρου και της Μακεδονίας είναι γεγονός και δεν θα πρέπει να μας ξενίζει. Η πρώτη αναφορά σε γλωσσικό εκλατινισμό Ελλήνων της Βαλκανικής έγινε στα χρόνια του Ιουστινιανού από τον Ιωάννη Λυδό, καθηγητή της Λατινικής στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως ("..και περ Έλληνας εκ του πλείονος όντας, τη των Ιταλών φθέγγεσθαι φωνή...")

Ανώνυμος είπε...

Εμεις οι Βλαχοι εχουμε προσφερει στον συνχρονο Ελληνισμο αλλα Ελληνες δεν ειμαστε δεν χρειαζεται να εισαι επιστημονας για να το καταλαβεις ειναι πολυ απλο στα Βλαχικα υπαρχει η λεξη γρεεκ που σημανει Ελληνας και αρομεν που σημανει Ρωμαιος εμεις αυτοαποκαλουμασατε αρομεν και οχι γρεεκ αμα ειμασταν Ελληνες θα αυτοαποκαλουμασταν γρεεκ πολυ απλο τι το ψαχνουμε γ@@ω την προπαγανδα σας οσο και να θελετε τη μητρικη μας γλωσσα δεν θα την ξεχασουμε

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΜΑ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ GREEK ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ ΔΕΝ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΥΤΕ ΕΤΣΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΛΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΗΤΑΝ ΒΛΑΧΟΙ