Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Κοντογιώργης: «Βαθύτατα πολιτικές οι αντιδράσεις αποδοκιμασίας του καθεστώτος που μας οδήγησε στην απόγνωση...» - 20 Μαρ 11

  • Μόνη λύση η κατάργηση της Κομματοκρατίας και της συμμετοχής της Κοινωνίας στην πολιτική.
  • Η νέα μετανάστευση του νέου δυναμικού των Ελλήνων.

Την κατάργηση της Κομματοκρατίας (πελατειακές σχέσεις, φαυλοκρατία, διαφθορά, λεηλασία και ιδιοποίηση δημόσιου αγαθού) και την ένταξη της κοινωνίας στην πολιτική ώστε να ακούγεται η βούληση της και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της (κοινή γνώμη) μέσω των σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας, θεωρεί ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης ως προτάσεις υπέρβασης της κρίσης. "Δεν υπάρχει λύση με την εναλλαγή στην εξουσία, όποιο και αν είναι το Κόμμα που θα διαδεχθεί το άλλο... Μιας και η φύση του συστήματος είναι τέτοια που όλα τα Κόμματα πολιτεύονται ως να μην είμαστε σε κρίση...". Θεωρεί δε βαθύτατα πολιτικές τις αντιδράσεις και την αποδοκιμασία του καθεστώτος αυτού που μας οδήγησε στην απόγνωση, όπως αυτή εκφράζεται με κινήσεις του τύπου "δεν πληρώνω" ή ακόμα και με τη χειροδικία εναντίον των πολιτικών.

Παρότι για την ώρα -όπως πρόσθεσε- "είναι διαχειρίσιμη" η κρίση στην Ελλάδα και αυτό η κοινωνία το δείχνει αποδεχόμενη τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται (χωρίς να διαφαίνεται προοπτική διεξόδου). Είναι χαρακτηριστικό σε ότι αφορά τη σημερινή κατάσταση το ενδιαφέρον μεγάλων Ευρωπαϊκών ΜΜΕ να πραγματοποιήσουν έρευνα στη χώρα μας για το νέο δυναμικό (κυρίως από τη δεξαμενή σκέψης) που έχει επιλέξει τον δρόμο της μετανάστευσης.

Σε συζήτηση που είχαμε μαζί του σήμερα το μεσημέρι -με τον συνάδελφο Γ. Κατσάβαρο- στο Κέντρο Πρόληψης, μας ανέπτυξε τα αίτια της σημερινής κρισιακής κατάστασης και των παθογενειών του Ελληνικού πολιτικού συστήματος από την Τουρκοκρατία και μετά με την αυτονόμηση της οικονομίας από την πολιτική (αυτορρύθμιση), την αναντιστοιχία πολιτικής και κοινωνίας και την παθογένεια του κράτους με τη λεηλασία και τη διαφθορά (ολική επαναφορά στη φαυλοκρατία του 19ου αιώνα).

Τέλος χαρακτήρισε την Καλλικρατική δομή διοίκησης κακό αντίγραφο του κράτους που καταργεί μνήμες και τοπική πολιτική συνείδηση, όπου η κοινωνία δεν συνιστά συλλογικό υποκείμενο ώστε να παρεμβαίνει σε επίπεδο αποφάσεων έχοντας δικαίωμα έννομου ελέγχου της τοπικής πολιτικής (αποφασίζουν λίγοι και διαπλεκόμενοι), με συνέπεια να αναπαράγεται η διαφθορά και σε τοπικό επίπεδο.

Αναδημοσίευση από την AegeanNews - Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-03-11


Share/Save/Bookmark

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαθύτατα πολιτικά είναι κι η τρομοκρατία και τα πραξικοπήματα.
Υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτές τις θεωρίες. Ότι το "καθεστώς" για το οποίο μιλάει είναι η Γ' Ελληνική Δημοκρατία. Αυτούς που κυβερνούσαν κι αυτούς που αντιπολιτεύονταν κάποιοι τους ψήφιζαν και τους ξαναψήφιζαν και τους ξαναψήφιζαν.
Τα δε εκ της βάσης αιτήματα ήταν αυτά του βολέματος, του σκορπίσματος χρήματος σε παροχές κλπ. Όποιος είναι αντίθετος σε αυτά είναι αντιδημοφιλής ως "αντιλαϊκός".

Συνεπώς αν πρέπει να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα είναι ότι η ικανότητα του συγκεκριμένου λαού να αυτοκυβερνάται χωρίς εξωτερική στήριξη και βοήθεια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι υφίσταται. Διότι ακόμα κι αν "κρεμάσει" αυτούς που κυβέρνησαν ως τώρα τι εχέγγυο υπάρχει ότι οι επόμενοι που θα εκλέξει δεν θα είναι παρόμοιοι, εφόσον η δική του νοοτροπία δεν έχει αλλάξει; Αλλά εξακολουθεί να θεωρεί ως κεκτημένο δικαίωμα ένα επίπεδο διαβίωσης και αποδοχών που δεν δικαιολογείται από την παραγωγικότητά του αλλά συντηρείται με δανεικά. Και όταν αυτά τα δάνεικα κάποτε αναπόφευκτα τελειώνουν τότε θυμάται να ξυπνήσει και να ζητήσει υποκριτικά ευθύνες για το "πού πήγαν τα λεφτά".

Ανώνυμος είπε...

Συνεπώς αν πρέπει να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα είναι ότι η ικανότητα του συγκεκριμένου λαού να αυτοκυβερνάται χωρίς εξωτερική στήριξη και βοήθεια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι υφίσταται.

Ο λαός αυτός έχει κυβερνηθεί επί 2.000 χρόνια από Βασιλείς, αυτοκράτορες και Σουλτάνους. δηλ. Μονάρχες. Ξαφνικά αποφάσισαν κάποιοι να τους κάνουν δημοκράτες. Απέτυχαν.