Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Τομές - Σαρρής - «1821»: Εισαγόμενες ιδεολογίες - 1 Μαρ 11

Στα πλαίσια της εκπομπής Τομές της 1.3.11, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής επισημαίνει ότι εισαγόμενες είναι οι εκάστοτε ενδημικές τάσεις, ιδεολογικές και πολιτικές, ως πρακτικές και ως διαχείριση των διαφόρων προβλημάτων των οποίων προκύπτουν. Σημειώνει επίσης ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία με τη νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ «1821» είναι το γεγονός ότι εισάγεται ένα μικρό λάθος με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σωστό και έτσι να αποκτά μια εγκυρότητα επιστημονικής αυθεντίας. Τέλος παρατηρεί ότι η αλλοίωση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η πραγματικότητα αυτή καθ' εαυτήν, θυσιάζονται στο βωμό μιας υποτίθεται υποταγμένης συνεννόησης με την Τουρκία.

Σχετική βιβλιογραφία:

  1. Στήβεν Ράνσιμαν, Η Μεγάλη Εκκλησία εν αιχμαλωσία (Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως λίγο πριν από την άλωση της Πόλης μέχρι και την Επανάσταση του 1821), Γκοβόστης, 2010


Share/Save/Bookmark

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο αντικομμουνισμός ήταν "εισαγόμενη ιδεολογία", ενώ ο κομμουνισμός τι ήταν, αυτόχθων; Ο λεγόμενος "μακαρθισμός" και η αρνητική χροιά που έχει αποκτήσει οφείλεται στην κυριαρχία και στις ΗΠΑ της αριστεράς στα ΜΜΕ και στο Χόλυγουντ, όπου υπήρχε τότε δυσανάλογα υψηλό ποσοστό κομμουνιστών. Αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι οι έρευνες του Μακάρθυ οφείλoνταν στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ γεγονός της ύπαρξης μεγάλου αριθμού πρακτόρων των σοβιετικών σε υψηλά κλιμάκια των κυβερνήσεων Ρούζβελτ και Τρούμαν, μέχρι και στα εργαστήρια του Λος Άλαμος όπου κατασκευάστηκε η ατομική βόμβα. Αυτό είχε αποδειχθεί και τυπικά με την αποκρυπτογράφηση απόρρητων μηνυμάτων των σοβιετικών με το περίφημο Venona project.
Δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των ανακρινόμενων απο τον Μακάρθυ ήταν πράγματι πράκτορες των σοβιετικών ή μέλη του ΚΚ ΗΠΑ (σταθερός προμηθευτής πρακτόρων), λίγοι ήταν εκείνοι που από λάθος ή παρανοήσεις και λόγω του γενικότερου κλίματος υπέστησαν και αυτοί αρνητικές συνέπειες.
Αλλά βέβαια για τους αριστερούς το πρόβλημα είναι πάντα στην "αντικομμουνιστική υστερία" των άλλων, δεν είναι στην δική τους κομμουνιστική προπαγάνδα ούτε καν στην ανοιχτη προδοσία και τον πρακτορισμό υπέρ της ΕΣΣΔ.

Ανώνυμος είπε...

@ 20:52

Μα αγαπητέ μου τα ίδια είχαμε και στην Ελλάδα. Απλά ο Σαρρής εκείνη την εποχή ήταν στην Κων/πολη.
Το ΚΚΕ δεν ήταν τίποτε άλλο από πράκτορες της ΕΣΣΔ.

Μετά τη σύνοδο της Τεχεράνης όπου η Ελλάδα παραχωρήθηκε στη σφαίρα επιρροής της Αγγλίας έδωσε εντολή ο Στάλιν στο ΚΚΕ να προσπαθήσει να καταλάβει την εξουσία με τα όπλα. Τότε 43-45 σκότωσαν οι του ΚΚΕ πολύ κόσμο στους οποίους κόλλησαν τη ρετσινιά του δωσίλογου για να καλύψουν τα εγκλήματά τους. Δεν τους έφτανε δηλ. ο θάνατος των ανεπιθύμητων αλλά κόλλησαν και ρετσινιά στις οικογένειές τους.
Μετά από αυτό εξηγείται και ο δεύτερος γύρος του εμφυλίου το 46-49 και ο αντικομουνισμός που επικράτησε μέχρι το 74 επίσημα και υφέρπει μέχρι σήμερα. Γιατί για πες μου πως διάολο να τους συμπαθήσεις όταν βλέπεις τον Αλαβάνο πρώτη μούρη;