Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Τομές - Σαρρής - «1821»: Το οθωμανικό σύστημα - 1 Φεβ 11

Στα πλαίσια της εκπομπής Τομές της 1.2.11, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής αναφέρεται στις βασικές έννοιες του οθωμανικού συστήματος, οι οποίες, όπως επισημαίνει, μάλλον σκόπιμα αγνοούνται στα επεισόδια της νέας μεγάλης παραγωγής του ΣΚΑΪ «1821».

Σχετική ειδησεογραφία:

  1. Topluma hava atan milli demagoglar..., 18.1.11
  2. Οι ψευδολογίες των εθνικών δημαγωγών προς τη κοινότητα, 3.2.11


Share/Save/Bookmark

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άνευ προηγουμένου για Τούρκο αξιωματούχο ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις πρόσφατες διαδηλώσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου και τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αυτές εναντίον της Τουρκίας. Ο Ερντογάν επέκρινε και την τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητώντας να πάρει θέση...

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την τελευταία μέρα των επαφών του στο Κιργιστάν, ο Ερντογάν είπε “τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στη Βόρεια Κύπρο προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου. Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση”.
Σύμφωνα με τα φύλλα του τουρκικού τύπου της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε επίσης τα εξής:
“Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ). Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες... Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί... Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρισμα;΄”
Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία είπε ότι “είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας” και πρόσθεσε: “Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω”

Πηγή

Ανώνυμος είπε...


ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Να παραπεμφθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι τουρκοκυπριοι διαδηλωτες, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή», αφού σύμφωνα με τον ίδιο οι διαδηλώσεις συνιστούν προσβολή κατά της Τουρκίας...

Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκε στο θέμα για το οποίο είχε μιλήσει και πριν από μερικές μέρες και είπε πως είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, από τον οποίο ζήτησε να πράξει τα δέοντα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως έχει παρακολουθήσει τις βιντεοσκοπήσεις των διαδηλώσεων, παρατηρώντας ότι σε αυτές υπήρχαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι η τουρκική και σημείωσε πως «η τουρκοκυπριακή διοίκηση έπρεπε να επιδείξει την αναγκαία στάση απέναντι σε τέτοιες μη δημοκρατικές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν προσβολή της Τουρκίας, σε βαθμό που στα πανό υπήρχαν μέχρι και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «αυτό δεν είναι η προσέγγιση του λαού της ΤΔΒΚ» και παρατήρησε ότι «πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα που γνωρίζουμε και μοιράζεται την προσέγγιση αυτή με το Νότο. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να δυναμιτίσει τη διαδικασία ειρήνης που συνεχίζει η ΤΔΒΚ. Και πιστεύω ότι η διοίκηση της ΤΔΒΚ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα εναντίον της ομάδας που θέλει να δυναμιτίσει τη διαδικασία. Κι εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια τέτοια αντίληψη. Το ανέφερα προ ολίγου στον κύριο πρόεδρο. Του είπα ότι πρέπει να επιδείξει την αναγκαία στάση. Ποιοι είναι αυτοί; Διαθέτουμε τις εικόνες τους. Θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να επιτρέπεται τέτοια προσβολή εναντίον της Τουρκίας. Μας λένε ότι γνωρίζουν ποιοι είναι. Τότε πράξτε τα δέοντα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια στάση εναντίον της Τουρκίας η οποία έχει δώσει για την ΤΔΒΚ το αίμα της, την ψυχή της, τα πάντα της μέχρι και πριν από το 1974».
Εν τω μεταξύ, αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για το μέλλον προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις, όπως αναφέρεται και στο πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» με τίτλο «Σύντομα με μαζικές διαδηλώσεις».
«Είμαστε αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις, νέες δραστηριότητες ώστε να καταλάβουν ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θέλουμε με αυτές τις κινητοποιήσεις να δείξουμε ότι επιθυμούμε να κυβερνούμε εμείς τον τόπο μας», τόνισε ο Αμπτουλάχ Κορκμαζχάν, στέλεχος του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος».
Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ διέψευσε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. «Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις Τουρκίας προσπαθούν να ξεγελάσουν με ψέματα την τουρκοκυπριακή κοινότητα», συμπλήρωσε.


Πηγή

Ανώνυμος είπε...


ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

Εκ νέου αρνητική στάση απέναντι στις διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων κράτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι “τα πανό προκαλούν ζημία στα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων και διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους”...
Ο Ερντογάν ζήτησε, ήδη την Κυριακή, την παραπομπή στη δικαιοσύνη Τουρκοκυπρίων που διαδήλωσαν κρατώντας Κυπριακές σημαίες.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και ζήτησε από την Κομισιόν να τις καταδικάσει.

Ο Ερντογάν επανήλθε στο θέμα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δήλωσε ότι “κάναμε τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τους αξιωματούχους της ΤΔΒΚ”.

“Η μεγαλύτερη οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη προς την ΤΔΒΚ υπήρξε κατά τα οκτώ χρόνια των κυβερνήσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” υποστήριξε ο Ερντογάν.

“Μην προσπαθήσει κανείς να κάνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης την ΤΔΒΚ. Ειδικά η αντιπολίτευση δε μπορεί να μας ανταγωνιστεί στο θέμα της Κύπρου. Σε καμία άλλη περίοδο δεν έχουν προβληθεί τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, όσο την περίοδο αυτή”, επεσήμανε.

Χαρακτήρισε το Κυπριακό “εθνική υπόθεση” και τόνισε ότι κάθε πρωτοβουλία του ΤΔΒΚ που θα εξυπηρετεί τα σχέδια της ελληνοτουρκικής πλευράς “θα μας βρει μπροστά της”.

O Tούρκος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: “η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην υπόθεση της Κύπρου. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους τουρκοκύπριους αδελφούς της, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία σπέκουλα. Και μιλάω ξεκάθαρα, όποιος θέλει μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει”.


Πηγή

Αν ψάξετε στο Ίντερνετ φράσεις από τα δημοσιεύματα θα τα βρείτε κι αλλού δημοσιευμένα.