Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Προσεγγίσεις - Μηνάογλου - Η ενότητα της ιστορικής μας διάρκειας - 1 Φεβ 11

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται σ΄ένα από τα συμπτώματα της εποχής μας, που είναι η απαξίωση της ιστορίας μας και η διαστρέβλωση της ιστορικής συνέχειας της εθνικής μας συνείδησης, με καλεσμένο τον φιλόλογο κ. Χαράλαμπο Μηνάογλου, ο οποίος παρουσιάζει την σχετική με το θέμα ανακοίνωσή του στο Δ’ πανευρωπαϊκό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, 9-12 Σεπτεμβρίου 2010). Στο τέλος της εκπομπής ο π. Γεώργιος Μεταλληνός υπενθυμίζει πώς το 1974 έγινε μάρτυρας της γνωστής ανθελληνικής ρήσης του Κίσινγκερ.

Σχετική αρθρογραφία:

  1. Χαράλαμπος Μηνάογλου, Grecian sculptοrs, Greek Emperors, Greek sailors: Τὸ τρίσημο πρὶν τὸν Κ. Παπαρρηγόπουλο, 10.9.10
  2. Γιώργος Κοντογιώργης, Η γνωσιολογία των συλλογικών ταυτοτήτων - Οι νεότερες προσεγγίσεις και η ελληνική ταυτότητα, 9.9.10


Share/Save/Bookmark

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε Ξ Ο Χ Α!
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε.

Simone Le Baron είπε...

Σας ευχαριστώ και τους δύο για αυτή την εποικοδομηκή συζήτηση. Έτσι ακριβώς όπως την είπατε την καταλαβαίνω κι εγώ την ενότητα της ιστορικής ελληνικής διάρκειας παρόλο που στην Γαλλία (τη δεκαετία του 1960 στο λύκειο μέχρι το "baccalauréat" ) μας "κρύβανε" όλη την ελληνική ιστορία μετά απο την αρχαιότητα ώστε δεν ξέραμε ότι σήμερα υπάρχουν ακόμη Έλληνες που μιλάνε ελληνικά!
Δυστυχώς, είναι πολλοί οι Έλληνες της σημερινής εποχής που αναγνωρίζουν μόνο, κι αυτοι, την αρχαία ιστορία σας, σαν να ντρέποντε για το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία. Και,φυσικά, αποκαλούν "εθνικιστές" αυτούς που απλώς γνωρίζουν καλά την Ελληνική ιστορία σαν τον Σβορώνο.
Γι'αυτό, ενώ η διεθνής κοινότητα μιλάει για την "ελληνική κρίση", ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης μιλάει εκείνος για "ελληνικό πρόβλημα".
Σας ευχαριστώ και πάλι.
Simone