Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Γράμματα Σπουδάματα - Νικοπούλου - Οι Έλληνες Πομάκοι της Θράκης - 1 Φεβ 11

Ο δάσκαλος κ. Δημήτριος Νατσιός συζητά με την δασκάλα κα. Χαρά Νικοπούλου.


Share/Save/Bookmark

7 σχόλια:

Ταξιδιώτης είπε...

Θέλω να πω στον αγαπητό Δημήτρη Νατσιό, πως, η έκφραση "κατεβαίνω στην πολιτική" δέν έχει πάντα (και δεν θα έπρεπε να έχει ποτέ) την έννοια της "υποβάθμισης", ίσως του ήθους ή της αξιοπρέπειας ή την έννοια της "έκπτωσης" της συνείδησης του πολίτη που αποφασίζει να πολιτευθεί. Η έκφραση "κατεβαίνω στην πολιτική" έχει πρωταρχικώς την έννοια του "κατεβαίνω στην υπηρεσία του πολίτη" και βάζω σε δεύτερη μοίρα την ιδιωτεία μου προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, και αυτό ισχύει -όσο και άν δεν θέλει να το παραδεχθεί ο αγαπητός δάσκαλος- για κάποιους, έστω ελάχιστους στον αριθμό πολιτικούς του σημερινού κοινοβουλίου, όπως και παλαιοτέρων.

Δεν θα μπορούσε, αγαπητέ δάσκαλε, η αξιολογότατη Χαρά Νικοπούλου ή ακόμα και εσείς ο ίδιος, υπό αυτήν την έννοια να "κατεβείτε στην πολιτική", αν το επιθυμούσατε; Δεν θα ήταν αυτό τιμιότερη πράξη για εσάς αλλά και την Πατρίδα απ΄ το να απαξιώνετε ή αποστρέφεστε την πολιτική (όπως φάνηκε απ την έκφρασή σας κατά το κλείσιμο της εκπομπής);

Υπάρχουν αξιόλογοι εκπαιδευτικοί, όπως πολύ σωστά είπες και εσύ δάσκαλε και η δασκάλα, αλλά υπάρχουν και αξιόλογοι πολιτικοί. Η ισοπέδωση -φαντάζομαι γνωρίζετε πολύ καλά- είναι εκ του πονηρού και δη και κακός σύμβουλος. Έτσι, είναι κρίμα και μέγα σφάλμα, σε μία τέτοια δύσκολη -κατά γενική ομολογία- εποχή για την Ελλάδα, να απαξιώνεται (εν γένει) η πολιτική αλλά και (όλοι) οι πολιτικοί (όπως κατ' ανάλογο λανθασμένο τρόπο θα μπορούσαν να απαξιωθούν και όλοι οι εκπαιδευτικοί ή όλοι οι δικαστές ή όλοι οι κληρικοί κ.τ.λ. και τα αντίστοιχα λειτουργήματα τους).

Το να εκφράζει δημόσια ένας δάσκαλος την αποστροφή του προς την πολιτική είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μεγάλο λάθος. Το να μέμφεται τα κακώς κείμενα της πολιτικής -φαντάζομαι πως συμφωνούμε ότι είναι πολλά- είναι θεμιτό. Το να αποτελεί παράδειγμα πολιτικού (δεν εννοώ αποκλειστικά βουλευτή) ανθρώπου είναι το ζητούμενο. Για το καλό των παιδιών μας.

Ανώνυμος είπε...

"αλλά υπάρχουν και αξιόλογοι πολιτικοί"

για πείτε μας κανένα όνομα

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Η Χαρά Νικοπούλου μηπως είναι κορη του Βλαδήμηρου που ζουσε στην Αλβανία αλλα ειναι απο την Λευκίμμη Κερκύρας;

Ταξιδιώτης είπε...

12.15, να σας πω: Ξεκινήστε με το να αλλάξετε κανάλι στον δέκτη σας και να παρακολουθήσετε αυτό της Βουλής. Ακούστε τα "επιχειρήματα" και τα επιχειρήματα. Προσπαθήστε και θα δείτε τι εύκολα που ξεχωρίζει η φαυλότητα, η προσκόλληση σε κομματικά στερεότυπα και ο λαϊκισμός απ' την συνέπεια στο σωστό, απ' την γλώσσα που προσεγγίζει την αλήθεια. Ακούστε την ξύλινη πολιτική γλώσσα και την Πύρινη. Δείτε τί εύκολα που η Πύρινη πολιτική γλώσσα καίει την ξύλινη. Δέν θα θέλετε να αλλάξετε ξανά κανάλι και θα έχετε πολύ περισσότερα ονόματα απ' αυτά που μπορώ να σας δώσω εγώ.

Το να αποστρέφεται κανείς την πολιτική, είναι ό,τι καλύτερο για τους εγκάθετους της πολιτικής. Η αποχή απ την πολιτική νομιμοποιεί την ολιγαρχία που ξεπουλά τον τόπο. Οι δήθεν "ακομμάτιστοι" "πατριώτες" με την απαξίωση και την λάσπη που πετάνε προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά με συγκεκριμένο στόχο, είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τον κατήφορο ή τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεται ο λεγόμενος πατριωτικός πολιτικός χώρος.

Κωνσταντίνος είπε...

@ Γιώργο Αντωνίου

Η Κυρία Χαρά Νικοπούλου είναι κόρη του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου (από 24/7/2007 έως 30/6/2009), Βασιλείου Νικοπούλου.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΕΝΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΣΑΠΙΟ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΠΟΛΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΝΣΑΡΚΩΝΟΥΝ.
ΝΟΜΙΖΩ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΥΝ ΤΟΣΟ Η Κ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο Κ. ΝΑΤΣΙΟΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΥΠΟ+ΕΡΓΟ) ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΛΕΞΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΩΝ.
ΑΝΤΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΛΛΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΣΤΕΣ, ΛΥΚΟΥΣ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΒΑΤΟΥ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ.
ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΗΝΤΗΣΑΝ ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΩΝ;
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ; ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ Π.Χ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ Κ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΝΑΤΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΑΛΛΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ; ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΣΑΠΙΛΑ; ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΠΤΙΚΗ;

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΧΑΡΗΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΝΑΤΣΙΟ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΩΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ. Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΟΣ ΤΑ ΠΑΝΘ' ΟΡΑ.

Ταξιδιώτης είπε...

@ 00.26

"ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΗΝΤΗΣΑΝ ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΩΝ;"

Άκου ανώνυμε 00.26: Στο κείμενό σου ανέφερες πολλές φορές την λέξη Χριστιανός. Θα πρέπει να ξέρεις πως ο θεμελιωτής του Χριστιανισμού, Ο Ιησούς Χριστός ήταν αυτός που δείπνησε, συναναστράφηκε με τους αισχρότερους των αισχροτέρων ανθρώπους της εποχής του. Ήταν και είναι ο αμόλυντος, ό αμνός του θεού και αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να συναναστραφεί μέ όλη την σαπίλα. Γιατί αυτός ήταν ο σκοπός του: Να καθαρίσει την σαπίλα απ τον κόσμο. Δεν είπε "έγώ είμαι ο Θεός, τί δουλειά έχω με τους μιαρούς;" Κατ' ανάλογο τρόπο και οι "πολιτικά αμόλυντοι" δάσκαλοι και δασκάλες θα μπορούσαν να καθαρίσουν την πολιτική βρομιά, αν το επιθυμούσαν και όχι να την αποστρέφονται.

Κάτι ακόμα: Αν και δεν είναι κατανοητό σε πιά "διαδικασία" αναφέρεσαι, θέλω να ρωτήσω:Ποιοι κατάντησαν αυτή τη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΙΣΧΡΟΤΕΡΩΝ; και γιατί ο κ.Νατσιός δεν έκανε ή δεν κάνει κάτι για να σταματήσει αυτό;


"ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ Π.Χ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ Κ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΝΑΤΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΑΛΛΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ; ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΣΑΠΙΛΑ; ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΠΤΙΚΗ;"

Άκου ανώνυμε 00.26: Τί πάει να πει "ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ..." απο ποιούς ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ;

"ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ Π.Χ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ Κ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΝΑΤΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΑΛΛΟΥ." - No comment

"ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΣΑΠΙΛΑ; ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΠΤΙΚΗ;"

Άν με το παραπάνω αναφέρεσαι στην ατομική προοπτική του κάθε δάσκαλου, τότε, αυτό είναι το κλειδί σε όσα λές και εκφράζεις απόλυτα κάθε φιλοτομαριστή που δεν θα χάλαγε την ατομική του ιδιωτεία για το τίποτε.

Άν ωστόσο αναφέρεσαι στην προοπτική που θα έδινε η εμπλοκή των δασκάλων στην πολιτική, τότε μάλλον αυτό αποτελεί μεγάλη μομφή για το τί θα μπορούσαν να καταφέρουν οι δάσκαλοι αυτοί στην πολιτική (άσε που αυτή η περίπτωση έρχεται σε αντίθεση με αυτά που λες αφού προηγουμένως τους προτείνεις κάποιο υπουργείο).

Τέλος πάντων... καλά κρασά. Σόρρυ που σε κούρασα.