Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Καραμπελιάς - Η Κρίση του Ελληνισμού, Νεο-Οθωμανισμός και Αντίδραση - 5 Ιαν 11

Διάλεξη του Γιώργου Καραμπελιά στα πλαίσια εκδήλωσης με θέμα «Η Κρίση του Ελληνισμού, Νεο-Οθωμανισμός και Αντίδραση», που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 5 Ιανουαρίου 2011, στα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Share/Save/Bookmark

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τους πήραν χαμπάρι οι Γερμανοί και τους έβαλαν στη μπούκα. Δεν έχει μέλλον ο νεοοθωμανισμός του Νταβούτογλου.

Τα ηγεμονικά όνειρα απομονώνουν την Τουρκία

Ο γερμανικός τύπος δεν ξεχνά την Ελλάδα, ούτε την Τουρκία. Σήμερα η διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων και οι ευσεβείς πόθοι της Τουρκίας μαζί με δύο θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.


«Ηγεμονικά όνειρα κάνει η Τουρκία», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με θέμα τους φιλόδοξους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: « Ο Τούρκος υπΕξ Αχμέτ Νταβούτογλου θέλει τη χώρα του να αναλαμβάνει ρόλο μεγάλης δύναμης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Η Τουρκία δεν συνιστά μόνον γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά οφείλει στο μέλλον να γίνει ‘η φωνή των φτωχών και καταπιεζόμενων εθνών του Νότου κατά των πλούσιων χωρών του Βορρά’, δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, και συμπλήρωσε ότι ‘πρέπει να γίνει ένα είδος συνείδησης για τον κόσμο, η σοφή χώρα της γης’. Φαίνεται ότι δεν λείπει από τους Τούρκους διπλωμάτες καθόλου η αυτοπεποίθηση για την ορθότητα της αποστολής τους, αλλά ελλοχεύει και ο κίνδυνος να χάσουν την αίσθηση της πραγματικότητας.»Συνθήματα χωρίς περιεχόμενο;

«Σήμερα ο κ. Νταβούτογλου θα υποδεχθεί στο Ερζερούμ τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα μιλήσει στη διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων. Το σύνθημα της διάσκεψης είναι ‘Διπλωματία με όραμα – η παγκόσμια και η περιφερειακή τάξη πραγμάτων από τη σκοπιά της Τουρκίας’. Ο Νταβούτογλου επιδιώκει ακόμη μια φορά να διακηρύξει την πολιτική του ‘όχι προβλήματα με τους γείτονες’.

Από την εφαρμογή αυτού του συνθήματος ελάχιστα πράγματα συνειδητοποιούν μέχρι τώρα οι Έλληνες. Λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του κ. Παπανδρέου για το Ερζερούμ οκτώ τουρκικά μαχητικά πέρασαν πάλι τον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από το Αγαθονήσι. Με αυτές τις παραβιάσεις η Τουρκία υπογραμμίζει τις διεκδικήσεις της στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Το σύνθημα ‘όχι προβλήματα με τους γείτονες’ δεν φαίνεται να συνιστά πραγματικότητα ούτε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο. Εδώ η Τουρκία όχι μόνον κατέχει από το 1974 το βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά αν και διεξάγει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ήδη μέλος της ΕΕ.»«Η Τουρκία στηριζόμενη στην συνεχώς αυξανόμενη οικονομική της ισχύ εμφανίζεται σε διεθνές επίπεδο όλο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί τη χώρα του μία ‘δύναμη τάξης’, που θα ρυθμίζει μελλοντικά την πολιτική στην Εγγύς Ανατολή. Δεν πρόκειται για μικρή φιλοδοξία, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή σπαράσσεται όσο καμία άλλη περιοχή του κόσμου από μεγάλες αντιθέσεις και εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις. Επιπλέον η Τουρκία ως διάδοχο κράτος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία επί αιώνες κατείχε αυτές τις περιοχές, σηκώνει ένα ιδιαίτερα βαρύ ιστορικό φορτίο. Όλα αυτά απαιτούν ρεαλισμό και λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς. Αμφότερα δεν βλέπουμε όμως να τα διαθέτει η Τουρκία.»

«Αντίθετα η κυβέρνηση της Άγκυρας με τις συγκινησιακές της εκρήξεις και τα νοσταλγικά όνειρα της μεγάλης δύναμης απομονώνει τη χώρα και υποσκάπτει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Πρόσφατο παράδειγμα η στάση της Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ τον Ιούνιο, όπου μαζί με τη Βραζιλία καταψήφισαν ψήφισμα για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν. Τότε ακόμη και φίλοι της Τουρκίας άρχισαν να αμφισβητούν ότι η χώρα αυτή θα μπορέσει κάποτε να ενταχθεί στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική της ΕΕ.»

Πηγή

Ανώνυμος είπε...

Μια πάρα πολύ καλή επισκόπηση της εξέλιξης της Τουρκίας. Η ανάλυση όμως πάσχει σε ένα σημείο.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η υπογεννητικότητα. Αν δε φτάσουμε να έχουμε 40 εκ πληθυσμό Ελλήνων το γένος και όχι μιξ πακιστανοπερίεργων δε θα μπορέσουμε να αμυνθούμε και να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Δυστυχώς το δημογραφικό δε θίγεται από κανένα, και δε βλέπω να αλλάζει κάτι ακόμη κι αν το θίξει κάποιος.
Σήμερα η γυναίκα αφιερώνει την αναπαραγωγική της ηλικία στις σπουδές και την καριέρα της με αποτέλεσμα είτε να μένει άτεκνη είτε να κάνει μόνο ένα παιδί λίγο πριν τελειώσει η αναπαραγωγική της ζωή.

Από την άλλη η κατάσταση αυτή είναι μια υγιής κατάσταση με την έννοια ότι όποιος δεν επιθυμεί ή δε μπορεί να αναπαραχθεί βγαίνει εκτός αναπαραγωγικής διαδικασίας. Έτσι αναπαράγονται μόνο αυτοί που πραγματικά το επιθυμούν και αυτοί που μπορούν, που συνήθως είναι οι βιολογικά ισχυρότεροι.
Μετά από μια δυο γενιές δηλ. αυτοί που θα απομείνουν θα δώσουν πολύ ισχυρότερη κοινωνία διότι θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι και πιο ισχυροί.

Για να αλλάξει κάτι στο δημογραφικό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα οι σπουδές απαιτούν πόρους και να φτιάξουμε υποδομές για τα ζευγάρια και να μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια ακόμη κι αν δεν έχουν τακτοποιηθεί επαγγελματικά και μέχρι να τακτοποιηθούν. Μόνο όταν φύγει η ανασφάλεια από τη μέση, και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν οι υποδομές για να στηριχθεί αυτή η μορφή οικογένειας θα λυθεί το δημογραφικό. Το δημογραφικό δε λύνεται με επιδόματα της πλάκας αλλά με συνολικό προγραμματισμό.

ΥΓ. Το google έχει ένα πρόβλημα με τα μεγάλα σχόλια και βγάζει ένα μήνυμα ότι δεν τα παίρνει λόγω μεγέθους. Τελικά όμως τα παίρνει αλλά μέχρι να εγκριθούν από το διαχειριστή δεν τα βλέπουμε. Δείτε το λίγο σας παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

@ 21:29

Η Γερμανία "πρόσεξε" τα ηγεμονικά οράματα της Τουρκίας, μετά που πληροφορήθηκε για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Και μία παράκληση. Αντί να κάνετε copy/paste ολόκληρα σεντόνια, αρκεί να δώσετε τον σύνδεσμο (ελληνιστί λινκ) να το διαβάσουμε από την πηγή.

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος για το copy paste είναι ότι οι πηγές κατεβαίνουν. Ειδικά η DW μετά από λίγο καιρό κατεβάζει τις σελίδες. Η πηγή δίδεται ούτως ή άλλως και μπορείτε να τα διαβάσετε κι από εκεί όσο υπάρχει η σελίδα.

Τα συμφέροντα Γερμανίας Τουρκίας και Ρωσίας Τουρκίας είναι γεωπολιτικά αντικρουόμενα ακόμη και χωρίς το φυσικό αέριο.