Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Καργάκος - ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, από το τραύμα στο θαύμα - 17 Ιαν 11

Διάλεξη του ιστορικού και συγγραφέα κ. Σαράντου Καργάκου με θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, από το τραύμα στο θαύμα», που έγινε στις 17.1.11, στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.


Share/Save/Bookmark

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα γραπτά του ποτέ δε με ενθουσίασαν, ο λόγος του επίσης δε με ενθουσίασε.

Δε μας λέει τίποτε καινούριο πέραν της επίσημης θέσης για τη συμβολή των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία.

Ακούγοντάς τον νομίζεις ότι η Ελλάδα πριν από την έλευση των προσφύγων ήταν ανύπαρκτη και περιμέναμε από τους πρόσφυγες να μας σώσουν. Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στη Μάνη ζούσαν 160.000 Μανιάτες και σε όλη την υπόλοιπη Πελοπόννησο ζούσαν άλλοι 160.000. Αυτοί πολεμούσαν 100 χρόνια και είναι ανύπαρκτοι.

Μας μιλάει για πρόσφυγες που αναδείχθηκαν στην πολιτική και αναφέρεται σε Δημάρχους προσφυγικών συνοικιών. Είναι γνωστό ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουμε μόνο το Γιάννη Καψή. Τους άλλους τους έτρωγε η μαρμάγκα επειδή το σύστημα τους φοβόταν μήπως και κάνουν πόλεμο με την Τουρκία.

Μας μιλάει για τους κοινωνικούς αγώνες με τρεις λέξεις και δε μας λέει ότι οι πρόσφυγες την κοπάνησαν από το Βενιζέλο, όταν αυτός του πούλησε και χάρισε τις αποζημιώσεις τους στην Τουρκία, και πήγαν με το ΚΚΕ με αποτέλεσμα να δυναμώσει και να φτάσουμε στον εμφύλιο.
Δε μας λέει ότι η έλευση των προσφύγων διατάραξε την κοινωνική ισορροπία στην παλιά Ελλάδα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον εμφύλιο.
Δε μας λέει ότι το ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σχεδόν το 70% όχι μόνο πρόσφυγες, οδηγήθηκε στη μετανάστευση.