Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Στη φυλακή µε ραντεβού ο κ. Wikileaks

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραδόθηκε στη βρετανική Αστυνοµία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Το πρώτο του βράδυ στη φυλακή και συγκεκριµένα στις φυλακές Γουάντσγουορθ της Αγγλίας πέρασε χθες ο ιδρυτής του Wikileaks, ο Τζούλιαν Ασάνζ: ο βρετανός δικαστής, στον οποίο είχε προσαχθεί το µεσηµέρι, µετά τη σύλληψή του, αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο µε εγγύηση, κρίνοντάς τον «ύποπτο φυγής».

Η σουηδή εισαγγελέας, Μαριάν Νάι, δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να εκδώσει τον ιδρυτή της Wikileaks στις ΗΠΑ

Η ιστορία θα γράψει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στις 7 ∆εκεµβρίου του 2010, 9.30 π.µ. ώρα Αγγλίας,κατόπιν... ραντεβού. Μετά το ανανεωµένο ένταλµα σύλληψης που έφτασε από τη Σουηδία για «σεξουαλικά εγκλήµατα» και τις διαπραγµατεύσεις του δικηγόρου του Μαρκ Στίβενς µε την Αστυνοµία, ο 39χρονος Αυστραλός παρουσιάστηκε οικειοθελώς σε αστυνοµικό τµήµα του Λονδίνου.

∆ήλωσε τα στοιχεία του και ξεκαθάρισε πως δεν επιθυµεί να εκδοθεί στη Σουηδία.

Οι αµερικανικές Αρχές δεν µπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις –κι ας µην έχει θεωρητικά καµία σχέση η σύλληψη µε τις συνεχιζόµενες αποκαλύψεις του Wikileaks. «∆εν το είχα ακούσει, αλλά µου φαίνεται πολύ καλό νέο», δήλωσε ο αµερικανός υπουργός Αµυνας, Ρόµπερτ Γκέιτς, από το Αφγανιστάν όπου βρισκόταν, µόλις ενηµερώθηκε σχετικά. Την ίδια ώρα το Wikileaks ανακοίνωνε πως η δηµοσιοποίηση των διαβαθµισµένων διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων των ΗΠΑ θα συνεχιστεί κανονικά και το µικρό ελβετικό Κόµµα των Πειρατών, που έχει κατοχυρώσει για χάρη της οργάνωσης τη µοναδική ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία πλέον απαντά, τη wikileaks.ch, καλούσε το οµοσπονδιακό συµβούλιο της Ελβετίας να προσφέρει άσυλο στον Ασάνζ.

Λίγο µετά τις 2 µ.µ. τοπική ώρα, ο Ασάνζ προσήχθη στο δικαστήριο υπ’ αριθµόν 1 του Γουέστµινστερ. Εκεί τον περίµεναν, µεταξύ πολλών δηµοσιογράφων και ανώνυµων υποστηρικτών, ο γνωστός αµερικανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς (µόνο ο ρεπόρτερ του CNN ακούστηκε να αναρωτιέται «ποιος είναι αυτός ο κύριος»...), ο βετεράνος δηµοσιογράφος Τζον Πίλτζερ και η Τζεζίµα Χαν, η πρώην σύζυγος του πακιστανού παίκτη του κρίκετ Ιµράν Χαν. ∆ήλωσαν και οι τρεις έτοιµοι να καταβάλουν από 20.000 λίρες ως εγγύηση για τον Ασάνζ, παρότι δεν τον γνωρίζουν προσωπικά. Κάποιος ανώνυµος συµπαραστάτης πρόσφερε 60.000 λίρες. Ο Αυστραλός µε το µπλε κοστούµι και το λευκό πουκάµισο στάθηκε µπροστά στον δικαστή Χάουαρντ Ριντλ.

Ρωτήθηκε για τη διεύθυνσή του. «Ταχυδροµική θυρίδα 4080», απάντησε ο Ασάνζ. Η ερώτηση επαναλήφθηκε. «Τη θέλετε για αλληλογραφία ή για άλλον λόγο;» αντέτεινε ο Ασάνζ. Εν τέλει, έδωσε µια διεύθυνση στην Αυστραλία.

Σύµφωνα µε την εκπρόσωπο της σουηδικής Αρχής, ο Ασάνζ καταζητείται µε βάση τέσσερις καταγγελίες από δύο γυναίκες, τη Μις Α και τη Μις W –µεταξύ άλλων, κατηγορείται από τη Μις W ότι έκανε σεξ µαζί της χωρίς προφυλακτικό ενόσω αυτή κοιµόταν. Κρίνοντας πως είναι ύποπτος φυγής, ο δικαστής αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο µε εγγύηση και όρισε νέα ακρόαση για τις 14 Νοεµβρίου. Ωρα 3.40 µ.µ. ο Ασάνζ οδηγήθηκε µακριά, όπως όλα δείχνουν, στις φυλακές Γουάντσγουορθ κάτω από ιαχές όπως «Τζούλιαν, σ’ αγαπάµε».

«Πολιτική δίωξη»

Ο δικηγόρος του ξεκαθάρισε πως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες ώστε να αφεθεί ελεύθερος µε εγγύηση· και θα πολεµήσει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση πως η όλη υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούµενη, πως ακόµα δεν έχει δει κανένα στοιχείο εναντίον του πελάτη του. «Το Wikileaks θα αντέξει», δήλωσε. «Το Wikileaks είναι πολλές χιλιάδες δηµοσιογράφοι ανά τον κόσµο». Από την πλευρά της, η σουηδή εισαγγελέας Μαριάν Νάι επέµεινε από το Γκέτεµποργκ πως η δίωξη κατά του Ασάνζ δεν έχει καµία σχέση µε τις διαρροές από το Wikileaks και δήλωσε πως δεν έχει καµία απολύτως πρόθεση να τον εκδώσει στις ΗΠΑ –όπου βρίσκεται στο στόχαστρο ποινικής έρευνας, µε βάση τον νόµο περί κατασκοπείας.

Σύµφωνα πάντως µε τους ειδικούς, η διαδικασία έκδοσης του Ασάνζ στη Σουηδία ενδέχεται να διαρκέσει πολλές εβδοµάδες έως και µήνες. Οπως εξήγησε εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωµένου εγκλήµατος (SOCA), ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου µε σκοπό την έκδοσή του έχει τα ένδικα µέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των ενεχόµενων πλευρών. Εάν ληφθεί τελικά απόφαση για έκδοση, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του επτά ηµέρες προκειµένου να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά αναποµπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθµο δικαστικό όργανο – η όλη διαδικασία µπορεί να τραβήξει σε µάκρος.

 

Mastercard was partially frozen by hackers in WikiLeaks 'revenge'. Photograph: Mastercard

Αντίποινα από τους «χακτιβιστές»

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο (κυβερνο)πόλεµος γύρω από το Wikileaks, µε τους ανώνυµους υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ, τους επονοµαζόµενους «χακτιβιστές» (από τα «χάκερ» και «ακτιβιστής»), να περνούν στην αντεπίθεση εναντίον των ιστοσελίδων των εταιρειών και των υπηρεσιών που διέκοψαν τη συνεργασία τους µε το Wikileaks – αλλά και της σουηδικής Εισαγγελίας. Οµάδες χακτιβιστών όπως οι «Ανώνυµοι» και η «Επιχείρηση Αντίποινα» εξαπέλυσαν χθες σειρά επιθέσεων D.O.S. (Αρνηση Παροχής Υπηρεσιών) εις βάρος τόσο της PayPal, της online υπηρεσίας µεταφοράς χρηµάτων, όσο και της PostFinance, της ελβετικής τράπεζας που έκλεισε, προχθές, τον λογαριασµό – «ταµείο στήριξης» – τον οποίο είχε ανοίξει ο Τζούλιαν Ασάνζ. Για κάποιες ώρες, µάλιστα, η ιστοσελίδα της PostFinance κατέρρευσε.

«Νιώθουµε πως το Wikileaks έχει γίνει κάτι περισσότερο από την απλή διαρροή εγγράφων, είναι ένα πεδίο πολέµου, πολίτες εναντίον κυβερνήσεων», δήλωσε στο BBC ένα µέλος των «Ανώνυµων» που αυτοαποκαλείται Coldblood.

Οικονοµικός αποκλεισµός

Οι επιθέσεις, όµως, συνεχίζονται µε αµείωτη ένταση και από την πλευρά των «αντιπάλων». Visa και MasterCard ανέστειλαν χθες τις πληρωµές στο Wikileaks, δυσκολεύοντας ακόµα περισσότερο τη χρηµατοδότησή του.

Οπως σηµείωνε σκωπτικά η «Guardian», µπορεί ακόµα να χρησιµοποιήσει κανείς αυτές τις δύο κάρτες προκειµένου να κάνει δωρεές «σε ανοιχτά ρατσιστικές οργανώσεις, όπως το Knights Party, που υποστηρίζεται από την Κου Κλουξ Κλαν»...

 

Seminar: Julian Assange addresses a group in Sweden in August. Pictured with her face obscured is 'woman B', one of two alleged sexual assault victims of the WikiLeaks founder

Σεξ, ψέµατα και καταγγελίες

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ για «σεξουαλικά εγκλήµατα» βαρύνουν τον Τζούλιαν Ασάνζ. Πόση βάση έχουν όµως; Ο Ρίτσαρντ Πέντλµπερι, δηµοσιογράφος της «Daily Mail», ταξίδεψε στην παγωµένη Στοκχόλµη και επιχείρησε να συνθέσει το παζλ της αλήθειας χρησιµοποιώντας διάφορες πηγές, ανάµεσά τους και καταθέσεις µαρτύρων που διέρρευσαν. Το συµπέρασµά του; Κάτι «βρωµάει» στο βασίλειο της Σουηδίας.

Η ιστορία που κατέληξε χθες στη σύλληψη του Ασάνζ ξεκίνησε στις 11 του περασµένου Αυγούστου, ηµέρα Τετάρτη, όταν ο 39χρονος ιδρυτής του Wikileaks έφτασε στη Στοκχόλµη. Είχε προσκληθεί από το κεντροαριστερό Κίνηµα της Αδελφότητας να εκφωνήσει την κεντρική οµιλία σε σεµινάριο µε θέµα «Πόλεµος και ο Ρόλος των Μίντια». Σύνδεσµός του ήταν ένα µέλος του Κινήµατος, µια ελκυστική ξανθιά λίγο πάνω από τα 30, γνωστή «σκληροπυρηνική φεµινίστρια»: ο Πέντλµπερι την παρουσιάζει ως «Σάρα» – οι σουηδοί εισαγγελείς την παρουσίασαν ως «Μις Α». Η Σάρα και ο Ασάνζ δεν γνωρίζονταν. Επειτα όµως από µια σειρά συζητήσεων, µέσω Ιντερνετ και τηλεφώνου, συµφώνησαν πως ο Ασάνζ θα έµενε κατά την επίσκεψή του στο µικρό διαµέρισµά της στο κέντρο της Στοκχόλµης. Η Σάρα του είπε πως θα έλειπε από την πόλη µέχρι και την ηµέρα που θα τελείωνε το σεµινάριο. Επέστρεψε τελικά 24 ώρες νωρίτερα, απόγευµα Παρασκευής. «Ο Ασάνζ ήταν εκεί όταν επέστρεψα.

Μιλήσαµε λίγο και αποφασίσαµε ότι µπορούσε να µείνει», φέρεται να κατέθεσε αργότερα στην Αστυνοµία.

Το ζευγάρι δείπνησε σε κοντινό εστιατόριο. Κατόπιν επέστρεψαν στο διαµέρισµα της Σάρα και έκαναν σεξ.

Ενα προφυλακτικό έσπασε – αυτό δεν αµφισβητείται από κανέναν. Σε αυτήν τη φάση, όµως, η Σάρα δεν δείχνει θυµωµένη. Το σαββατόβραδο, µάλιστα, διοργανώνει ένα πάρτι προς τιµήν του Ασάνζ στο διαµέρισµά της.

Το ίδιο εκείνο Σάββατο ο Ασάνζ εκφώνησε την οµιλία του στην έδρα του συνδικάτου HQ. Στην µπροστινή σειρά κάθεται µια όµορφη εικοσάχρονη κοπέλα, η «Τζέσικα» –ή «Μις W».

Αργότερα, η Τζέσικα θα πει στην Αστυνοµία πως είχε δει πρώτη φορά τον Ασάνζ στην τηλεόραση µερικές εβδοµάδες νωρίτερα. Της είχε φανεί «ενδιαφέρων, γενναίος και αξιοθαύµαστος».

Αποφάσισε λοιπόν να παραστεί στο σεµινάριο. Πιστεύεται µάλιστα πως στη διάρκειά του γνώρισε τυχαία και τη Σάρα.

Η Τζέσικα ήταν ακόµα εκεί όταν ο Ασάνζ έφυγε για φαγητό µε οµάδα φίλων. Μια πηγή δήλωσε πως η Τζέσικα ζήτησε να πάει παρέα, µια δεύτερη πως ο Ασάνζ την προσκάλεσε. Σε κάθε περίπτωση, η έλξη ήταν αµοιβαία. Μετά το γεύµα το ζευγάρι πήγε σινεµά, κατόπιν βόλτα στο πάρκο. Ο Ασάνζ έπρεπε να φύγει – είχε το πάρτι της Σάρα. Η Τζέσικα ζήτησε να ξαναβρεθούν.

Στη διάρκεια του πάρτι, ο Ασάνζ τηλεφώνησε στην Τζέσικα. Λίγες ώρες µετά, εκείνη υπερηφανευόταν σε φίλες για το φλερτ τους. Σχεδόν παράλληλα, η Σάρα φέρεται να έστειλε στο twitter ένα µήνυµα το οποίο προσπάθησε αργότερα να σβήσει: «Κάθοµαι έξω... σχεδόν παγωµένη, µε τα πιο κουλ άτοµα στον κόσµο. Φοβερό!».

Την επόµενη ∆ευτέρα η Τζέσικα τηλεφωνεί στον Ασάνζ, οι δυο τους συναντώνται στη Στοκχόλµη και αποφασίζουν να πάνε στο σπίτι της στο Ενκοπινγκ, 65 χλµ. µακριά. Ο Ασάνζ δεν έχει χρήµατα για το εισιτήριο του τρένου, δεν θέλει να χρησιµοποιήσει πιστωτική κάρτα. Η Τζέσικα πληρώνει και τα δύο εισιτήρια.

Στο διαµέρισµά της κάνουν σεξ.

Σύµφωνα µε την κατάθεσή της, ο Ασάνζ χρησιµοποίησε προφυλακτικό –κάτι που δεν έκανε το επόµενο πρωί. Το ζευγάρι, εντούτοις, χώρισε φιλικά. Η Τζέσικα πλήρωσε το εισιτήριο της επιστροφής του στη Στοκχόλµη.

Ανησυχούσε όµως µήπως είχε κολλήσει κάποιο νόσηµα ή µήπως είχε µείνει έγκυος. Αποφάσισε λοιπόν να τηλεφωνήσει στη Σάρα και, από ό,τι φαίνεται, της εκµυστηρεύτηκε πως είχε κάνει σεξ µε τον Ασάνζ χωρίς προστασία. Μετά τη συζήτηση η Σάρα τηλεφώνησε σε έναν γνωστό του Ασάνζ και του είπε πως ήθελε να φύγει από το διαµέρισµά της.

Η καταγγελία

Παρασκευή 20 Αυγούστου, η Σάρα και η Τζέσικα παρουσιάζονται σε αστυνοµικό τµήµα της Στοκχόλµης. Η αστυνοµικός καλεί µια βοηθό εισαγγελέα· εκείνη συµφωνεί πως ο Ασάνζ πρέπει να ανακριθεί. Η είδηση διαρρέει στον Τύπο, η αρµόδια εισαγγελέας όµως απορρίπτει την καταγγελία για βιασµό. Οι δύο γυναίκες προσέγγισαν αργότερα µια δικηγόρο µε ειδικότητα στα σεξουαλικά εγκλήµατα, τον Σεπτέµβριο η υπόθεση ξανάνοιξε. «Οι καταγγελίες δεν στήθηκαν ούτε από το Πεντάγωνο ούτε από κανέναν», δήλωσε η Σάρα σε σουηδική εφηµερίδα. «Η ευθύνη για ό,τι συνέβη βαρύνει έναν άνδρα µε διεστραµµένη άποψη για τις γυναίκες, που δυσκολεύεται να αποδεχθεί τη λέξη “όχι”». Σύµφωνα πάντως µε την «Daily Mail», η ίδια γυναίκα φέρεται να είχε αναρτήσει προ µηνών στην ιστοσελίδα της µια «πραγµατεία» µε τίτλο «7 βήµατα για νοµική εκδίκηση», όπου εξηγούσε πώς µπορεί µια γυναίκα να χρησιµοποιήσει τη ∆ικαιοσύνη ώστε να εκδικηθεί έναν άπιστο εραστή. Το «Βήµα 7» είχε ως εξής: «Φροντίστε ώστε το θύµα σας να υποφέρει όσο κι εσείς».

Αναδημοσίευση από Τα Νέα - Ημερομηνία δημοσίευσης: 08-12-10

 

Σχετική ειδησεογραφία:

  1. Assange bail request refused as Wikileaks chief fights extradition, 7.12.10
  2. The arrest of Julian Assange: as it happened, 7.12.10
  3. The Wikileaks sex files: How two one-night stands sparked a worldwide hunt for Julian Assange, 7.12.10
  4. WikiLeaks US embassy cables: live updates, 8.12.10
  5. Pictured sitting opposite WikiLeaks founder at political seminar, the blonde who claims she was raped hours later, 8.12.10


Share/Save/Bookmark

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει βάση η κατηγορία του βιασμού. Δεν πρόκειται για βιασμό δηλ. για εξαναγκασμό σε συνουσία με χρήση βίας, ψυχοτρόπων κλπ. αλλά για συναινετικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.
Σαφώς και οι Κυρίες αυτές είναι πικαρισμένες αλλά ας πρόσεχαν με ποιον αποφάσιζαν να συνουσιασθούν.
Αν διώκαμε για βιασμό τον κάθε άντρα επειδή η παρτενέρ του μετάνιωσε την επόμενη τη συνουσία μαζί του τότε όλοι οι άντρες θα ήταν φυλακή.

Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική αλλά θα ταλαιπωρηθεί ο άνθρωπος κάμποσο καιρό στα δικαστήρια με αφορμή δύο παλαβές. Η αιτία φυσικά είναι άλλη.

Προσωπικά δεν αποκλείω οι Κυρίες να πήραν και χρήματα για τις καταγγελίες, να ήταν πράκτορες και γενικά να του είχαν στήσει παγίδα για να τον κρατάνε στο χέρι.