Το Wikileaks συγκλονίζει τον πλανήτη

Παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον, όμως, και το κυνηγητό εναντίον της ιστοσελίδας με αλλεπάλληλα «λουκέτα» στους servers που τη φιλοξενούν, το πολιτικό κόστος παραμένει δυσβάσταχτο, ενώ η ροή πληροφοριών συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς το Wikileaks βρίσκει διαρκώς νέο διαδικτυακό «άσυλο». Ασύλληπτος παραμένει και ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, Τζούλιαν Aσαντζ, παρότι οι σουηδικές και οι βρετανικές αρχές φέρονται να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται.

Υπερωρίες κάνει το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών για να διασώσει την... υπόληψη της χώρας μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε η διαρροή διπλωματικών εγγράφων

Καυστικά σχόλια. Τα έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα φέρνουν τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση έναντι συμμάχων και συνομιλητών, αφού έρχονται στο φως καυστικά σχόλια, κουτσομπολιά ή και σοβαρά θέματα, όπως η κατάρτιση λίστας από τη CIA για την παρακολούθηση των ξένων διπλωματών και αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ.

Παράλληλα οι αποκαλύψεις προκαλούν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό των χωρών, στις οποίες γίνεται αναφορά. Για παράδειγμα, παραιτήθηκε ήδη ο στενός συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ήταν το «βαθύ λαρύγγι» των Αμερικανών, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντέδρασε λέγοντας ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν τον «κυνισμό» των Αμερικανών διπλωματών.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί όλος ο όγκος των πληροφοριών από τα πέντε διεθνή έντυπα που έχουν αναλάβει την επεξεργασία τους σε συνεργασία με το Wikileaks.

 

Βρετανία
Αποκαλύπτεται ότι αξιωματούχοι επέτρεψαν στις ΗΠΑ να αποθηκεύσουν βόμβες διασποράς σε βρετανικό έδαφος χωρίς να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο. Οι Αφγανοί εκτιμούν ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει χαώδη κατάσταση στην επαρχία Χελμάντ. Σε έγγραφο του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Οσμπορν περιγράφονται ως άτομα που δρουν βάσει το πολιτικού κόστους. Ο Γκόρντον Μπράουν ήταν «καμένο χαρτί» μόλις τον πρώτο χρόνο της θητείας του και σχολιαζόταν ότι «πάει από καταστροφή σε καταστροφή».

Γερμανία
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έδινε πληροφορίες στις ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζεται «άτολμη και σπανίως δημιουργική». Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Βερολίνο να μην προχωρήσει σε έκδοση εντάλματος σύλληψης πρακτόρων της CIA, οι οποίοι μετέφεραν «κατά λάθος» Γερμανό πολίτη σε μυστικές φυλακές.

Τουρκία
Εκτενής αναφορά γίνεται στην επιχείρηση «Βαριοπούλα», την προσπάθεια των στρατιωτικών να κάνουν πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας καλλιεργήσει πριν από το ανάλογο κλίμα και κρίση με την Ελλάδα. Για τον Τούρκο πρωθυπουργό αναφέρεται ότι έχει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες και αμφισβητείται η αξιοπιστία της Αγκυρας ως συμμάχου.

Αφγανιστάν
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «ο Καρζάι είναι παρανοϊκός και αδύναμος, άσχετος με τις βασικές αρχές της ανοικοδόμησης ενός έθνους», αλλά παράλληλα χαρακτηρίζεται «παμπόνηρος πολιτικός που θεωρεί τον εαυτό του εθνικό ήρωα». Ταυτόχρονα διαπιστώνεται η εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ρωσία
Ισπανός εισαγγελέας χαρακτηρίζει τη Ρωσία μαζί με τη Λευκορωσία και την Τσετσενία «κράτη που συνδέονται με τη μαφία». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα έγγραφα, ήταν ενήμερος για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινιένκο στο Λονδίνο, ενώ «φωτογραφίζεται» ως ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία και τις εταιρείες εξαγωγών. Επίσης, «ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ θεωρείται ότι δεν έχει πολιτικό μέλλον».

Γκουαντάναμο
Αποκαλύπτονται οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με διάφορες χώρες για να παραλάβουν κρατούμενους από το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο. Στη Σλοβενία προσφέρεται ως «δώρο» μια συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και σε άλλες μια... ευγενική χορηγία εκατομμυρίων δολαρίων. Για το Βέλγιο αναφέρεται ως «λύση χαμηλού κόστους για να αποκτήσει εξέχουσα θέση στην Ευρώπη».

Γαλλία
Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί περιγράφεται ως ακραιφνής φιλοαμερικανός μεν, αλλά και απρόβλεπτος, έως και κωμικός. Ακόμη και το διαζύγιό του σχολιάστηκε ως λόγος που θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την ικανότητά του να διατηρήσει την ισορροπία και τη συγκέντρωσή του. Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να είχε πει ότι το άστρο του Γάλλου προέδρου βρίσκεται στη δύση του.

Ιταλία
Αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν υποψίες ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «επωφελείται προσωπικά» από μυστικές συμφωνίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι «φερέφωνο» του Ρώσου πρωθυπουργού. Ακόμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «αυτάρεσκος και ανάξιος».

Ιράν
Αρκετοί Αραβες ηγέτες εμφανίζονται να ζήτησαν από τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν για να τερματίσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ εκφράζουν τον φόβο ότι η Τεχεράνη θα σύρει την περιοχή σε πόλεμο.

Κίνα
Η Κίνα κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο χάκερ που έχουν «αλώσει» υπολογιστές τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης και επιχειρήσεων όσο και συμμάχων και του Δαλάι Λάμα. Το Πεκίνο δείχνει την ενόχλησή του έναντι της Βορείου Κορέας - σε απόρρητο έγγραφο αποκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμά της «απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια». Σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πηγές, αξιωματούχοι στην Κίνα δεν βλέπουν με κακό μάτι την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπό τον έλεγχο της Σεούλ.

Αναδημοσίευση από το Έθνος - Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-12-10