Ο «ειρηνοποιός» στα Βαλκάνια...

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ «ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ» ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

Πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, που δυναμιτίζει τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει η Αγκυρα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να παίξει «εξισορροπητικό» ρόλο στις εστίες έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετική πρόταση έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή με χαρά από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπέδιου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος αναφέρθηκε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, στη σημαντική παρουσία τουρκικών ομίλων στο Κόσοβο, στις επενδύσεις της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και στην κατασκευή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας από την τουρκική εταιρεία Limak.

«Ετοιμοι για ειρήνη...»

«Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου εάν μας ζητηθεί. Επειδή το μόνο που θέλουμε είναι η ειρήνη στην περιοχή. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει όποιον ρόλο της ζητηθεί προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη της ειρήνης στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την ευχή το Κόσοβο σύντομα να μετατραπεί σε μια πολυπολιτισμική, δημοκρατική, ευημερούσα και ασφαλή περιοχή των Βαλκανίων και πως η Αγκυρα θα στηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση της χώρας για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Η πρωτοβουλία αυτή της Αγκυρας εντάσσεται στο πλαίσιο της «επιθετικής πολιτικής φιλίας» για την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, με σκοπό την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή ηγετική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία - Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-11-10