Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Νταβούτογλου: «Στρατηγική δύναμη η Τουρκία και χωρίς την ΕΕ»

«Χαρακτήρα εξέτασης για την ΕΕ θα έχει η ένταξη της Τουρκίας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μεγάλη στρατηγική δύναμη και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει η Τουρκία, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πρόσθεσε όμως, ότι η Ε.Ε. μπορεί να αποκτήσει «σημαντικό στρατηγικό βάρος» από την ένταξη της Τουρκίας.

Στην αναφορά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη βούληση της Αγκυρας να τοποθετηθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα σε ένα νέο πλαίσιο, με ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και συζήτηση των προβλημάτων. «Συνεχίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ένα πλαίσιο που θα φέρει μια μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο και θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντά μας», δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως ο στόχος είναι σαφής: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια λύση που θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». «Μέχρι τότε όμως», συμπλήρωσε, «θα συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για πιο αποτελεσματική προβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στη διεθνή κοινότητα και άρση των περιορισμών που στρέφονται εναντίον της».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου έστειλε το εξής μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Σήμερα», είπε, «η Ε.Ε. έχει μπροστά της μια στρατηγική επιλογή. Ή θα γίνει μία παγκόσμια δύναμη, σημαντική και δραστήρια από πολιτική και στρατηγική άποψη, ανταγωνιστική από οικονομική πλευρά και αφομοιωτική πολιτισμικά ή θα είναι μία ηπειρωτική δύναμη, με μειωμένη πολιτική επιρροή και οικονομική ανταγωνιστικότητα και εσωστρεφής από πολιτισμική άποψη».

«Υπό αυτή την έννοια, η ένταξη της Τουρκίας θα έχει το χαρακτήρα εξέτασης για την ΕΕ. Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την ΕΕ. Υπάρχει όμως σημαντικό στρατηγικό βάρος που μπορεί να προσθέσει η Τουρκία στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πυραυλικής ασπίδας για την οποία η Τουρκία δέχεται πιέσεις από το ΝΑΤΟ. Αφού σημείωσε τη σημασία της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των προβλημάτων ασφάλειας, παρατήρησε πως τα μέτρα που θα λαμβάνει το ΝΑΤΟ θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις χώρες μέλη. «Καμία περιοχή, καμίας χώρας, δεν μπορεί να μείνει εκτός της ζώνης αυτής».

Όπως είπε, η Τουρκία «δεν επιθυμεί να είναι το πλευρικό μέλος, μια χώρα δορυφόρος του ΝΑΤΟ, όπως ήταν την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Δεν αντιλαμβανόμαστε απειλή από καμία γειτονική χώρα και δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρχει αντίληψη απειλής από συγκεκριμένες χώρες. Είναι απαραίτητη η δραστήρια συμμετοχή της Τουρκίας σε όλους τους σχεδιασμούς ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αλλά αποδίδουμε σημασία στο να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των προσπαθειών διαμόρφωσης τόξου ειρήνης, γύρω από τη χώρα μας και των στρατηγικών επιλογών του ΝΑΤΟ. Δεν επιθυμούμε να δημιουργηθούν νέα σύνορα και νέα τείχη».

Αναδημοσίευση από Τα Νέα - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12-11-10


Share/Save/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: