Ο Τούρκος που πάει παντού

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Η Τουρκία επισείει όλο και πιο μεθοδικά τις ειδικές σχέσεις της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας ως μείζον διαπραγματευτικό ατού για την εισδοχή στο κλαμπ της Ευρώπης.

Σαν να λέμε, «εντάξτε μας στην Ε.Ε. και θα σας δώσουμε τις άκρες μας προς Ανατολάς».

Κομιστής του μηνύματος της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι άλλος από τον «Τούρκο που πάει παντού», τον υπερδραστήριο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου: επιδιδόμενος σε ακόμα μία ταξιδιωτική σάγκα με κατεύθυνση από Ανατολάς προς Δυσμάς, χρησιμοποίησε πάλι προσεκτικά ισορροπημένες δόσεις «φιλικών» και «αυστηρών» δηλώσεων για να επιδείξει σε διεθνείς εταίρους τη σταθερότητα της γέφυρας της περιφερειακής μείζονος τουρκικής διαμεσολαβητικής ισχύος.

Αντιπυραυλικά «νάζια»

Ηδη από την επίσκεψή του στο Πεκίνο, αρχές του μηνός, είχε φροντίσει ο κ. Νταβούτογλου να επιμείνει ότι η σύσφιγξη των τουρκικών σχέσεων με την Ασία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση αυτών με την Ε.Ε. Επέμενε όμως και να «θολώνει τα νερά» ως προς την αποδοχή ή μη της εγκατάστασης εντός της τουρκικής επικράτειας των αισθητήρων ραντάρ του συστήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ που στρέφεται προς το όμορο και φιλικό της Ιράν. Μένει να φανεί εάν η Τουρκία προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο κατά τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 19 Νοεμβρίου στην Πορτογαλία, τορπιλίζοντας ή όχι το όλο συμμαχικό σχέδιο.

«Απειλές» και «επιλογές»

Χθες στη Ρώμη ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική κουλτούρα αποτελεί «μέρος της Ευρώπης». Συναντώμενος όμως με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι, είπε ορθά-κοφτά πως η Τουρκία δεν διαθέτει άπειρη υπομονή ως προς τη δεκαετή και μετ' εμποδίων ευρωπαϊκή ενταξιακή της διαδικασία: «Να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι ποια θα είναι η θέση της Ευρώπης το 2050» είπε. «Η Ε.Ε. μπορεί να είναι τότε άσχετη με το γεωπολιτικό περιβάλλον».

Οπου βρεθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του επιδιώκει να κρατήσει μακριά το Ισραήλ από το παιχνίδι των συμμαχιών της, επαναλαμβάνοντας την πάγια απαίτηση για έμπρακτη διατύπωση ισραηλινής συγγνώμης για το πολύνεκρο ρεσάλτο του Mavi Marmara: στάση που εξακολουθεί να θορυβεί την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να τερματίσει αυτό το μπρα ντε φερ επιρροής των δύο φίλων συμμάχων της χωρών στην περιοχή.

Διόλου άσχετες λοιπόν οι παραινέσεις για αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ από τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Κέρι, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Κογκρέσου, που από την Αγκυρα ξεκίνησε τη δική του μεσανατολική περιοδεία.

(Πηγές: Associated Press, ΑΠΕ, nasdaq.com, todayszaman.com, AlJazeera)

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία - Ημερομηνία δημοσίευσης: 10-11-10