Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Προσεγγίσεις - Μεταλληνός - Το Ελλαδικό Αυτοκέφαλο - 23 Νοε 10

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σχετική βιβλιογραφία / αρθρογραφία:

  1. Γ. Δ. Μεταλληνού, Ελλαδικού Αυτοκεφάλου Παραλειπόμενα, Αθήνα, 1989
  2. π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ἰωάννης Καποδίστριας καὶ Ῥωμηοσύνη, Ελληνισμός Μαχόμενος (1995)
  3. π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ορθοδοξία και εθνικά θέματα, Άρδην τ.8 (1997)
  4. π. Γεώργιος Μεταλληνός, Το εκκλησιαστικό: πρόβλημα ή πρόφαση;, Άρδην τ.45 (2003)
  5. Νεοκλής Σαρρής, Τι υποκρύπτεται πίσω από τη διαμάχη, Άρδην τ.45 (2003)
  6. Θεόδωρος Ζιάκας, Η σχέση οικουμενικότητας και έθνους, Άρδην τ.45 (2003)


Share/Save/Bookmark

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το Ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε εξ αρχής ως προτεκτοράτο της Αγγλίας. Για να μην υφίσταται ο κίνδυνος της αναβίωσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή εν πάση περιπτώσει ο κίνδυνος δημιουργίας ενός ισχυρού εθνικού κράτους έπρεπε να αποκοπούν οι Έλληνες από τον κορμό τους και να τους δοθεί μια υποκατάστατη ιδεολογία. Έγιναν δυο πράγματα:
1) Είχαμε την ιδεολογική αποκοπή από το Πατριαρχείο
2) Οι Έλληνες εμφανίστηκαν ως απευθείας απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων και αγνοήθηκε η ιστορία μεταξύ αρχαίας Ελλάδας και Τουρκοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νομίσματα του Ελληνικού κράτους δεν απεικονίζεται κανένας βυζαντινός. Έχουμε απεικονίσεις είτε αρχαίων Ελλήνων είτε μετεπαναστικών προσώπων. Και μιλάω για όλα τα νομίσματα από κτήσεως Ελληνικού κράτους. Νομίζω ότι υπάρχει μια εξαίρεση ενός πεντακοσάρικου του 1930. Δείτε επίσης τα κέρματα του Ευρώ.

Το σχέδιο εκτελέστηκε με μεγάλη ακρίβεια και με τη μικρασιατική καταστροφή έλαβε τέλος ο Ελληνισμός. Έκτοτε μετατράπηκε σε ένα αναιμικό κρατίδιο που αγωνίζεται να επιβιώσει.

Βέβαια θα μου πείτε μα δε βλέπεις τι έγινε στη Βοσνία και στα άλλα πολυεθνικά κράτη; Σκοτώθηκαν μεταξύ τους. Θεωρώ όμως ότι η Ελληνισμός θα μπορούσε να υπάρξει εντός των συνόρων της συνθήκης των Σεβρών. Δηλ. η ανταλλαγή να γίνει εντός αυτών των συνόρων. Θα μας εξασφάλιζε ένα λαό τουλάχιστον 30 εκ και μια πνευματική συνέχεια με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από όλες τις απόψεις.