Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Διάλεξη Davutoğlu στο Harvard - Πρόγραμμα Κόκκαλη

 
 

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την επιθυμία για μια νέα πολιτική τάξη βασισμένη στην ευρύτερη συμμετοχή πολλών χωρών στη διαμόρφωσή της και υπογράμμισε την προνοητική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε μια νέα αναδυόμενη παγκόσμια τάξη.

Η ομιλία του κ. Davutoğlu με θέμα «Οι φιλοσοφικές και στρατηγικές προκλήσεις στην Αναδυόμενη Παγκόσμια Τάξη: Επανεξετάζοντας τη Διατλαντική Εναλλακτική» διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Κόκκαλη στο Harvard υπό την αιγίδα του John F. Kennedy Jr. Forum και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 750 φοιτητές και καθηγητές. Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών ανέλυσε τις αλλαγές δυναμικής στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Εκτός από μια πιο συνεκτική και διαφανή πολιτική τάξη, ο ίδιος υποστήριξε ότι, «...πρέπει να υπάρξει μια νέα οικονομική τάξη βασισμένη στη δικαιοσύνη καθώς και μια νέα πολιτιστική τάξη η οποία θα είναι συγκεντρωτική, με την έννοια της ενσωμάτωσης όλων των πολιτισμών."

Ο κ. Davutoğlu κατέχει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας από το Μάιο του 2009. Έχει διατελέσει επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής για τους πρωθυπουργούς Abdullah Gul και Recep Tayyip Erdogan. Ακαδημαϊκά, διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Beykent. Στο εκτεταμένο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται το δημιουργικό βιβλίο του 2001, «Το Στρατηγικό Βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας», στο οποίο περιγράφει ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής που θέτει τώρα σε εφαρμογή.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Harvard o κ. Davutoğlu υπογράμμισε τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας βασιζόμενες στην αυτοπεποίθηση, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή. Οι έξι αρχές περιλαμβάνουν: την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, «Μηδενικά προβλήματα με τις γείτονες χώρες», προληπτική διπλωματία στις γειτονικές περιοχές της χώρας, συμβατές παγκόσμιες σχέσεις, ενεργό συμμετοχή σε όλα τα παγκόσμια και διεθνή θέματα, και ενεργό συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς.

«Θέλουμε να έχουμε μία δυναμική παρουσία στις υπερατλαντικές συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Davutoğlu και πρόσθεσε, «Θέλουμε να αποτελέσουμε πλεονέκτημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και όχι επιβάρυνση ... Αλλά πριν από οτιδήποτε, θέλουμε να είμαστε ένας θετικός παράγοντας για τη συνέχεια της ανθρωπότητας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή είναι συμβατός και δεν είναι ανταγωνιστικός με τους αμερικανικούς στόχους στην περιοχή, διαβεβαιώνοντας ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πανεπιστήμιο Harvard o κ. Davutoglu έγινε δεκτός από τη Jackie O'Neill, Marshal του ΠανεπιστημίουHarvard και από τον Πρύτανη David T. Ellwood του Harvard Kennedy School. Συναντήθηκε επίσης με Τούρκους φοιτητές και διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως με τον εμπειρογνώμονα των Διεθνών Σχέσεων Δρ Joseph S. Nye.

Η διάλεξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Κόκκαλη για την Νοτιοανατολική του Harvard Kennedy School, παρουσία του Ιδρυτή του Σωκράτη Κόκκαλη, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών να φέρει τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο προσκήνιο της συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Harvard. Συνδιοργανωτές ήταν το John F. Kennedy Jr. Forum, το Πρόγραμμα του Kennedy School για τη Μέση Ανατολή και το κέντρο για την Τουρκία «Center for Middle Eastern Studies στο Weatherhead Center for International Affairs».

Το πλήρες video της διάλεξης βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.iop.harvard.edu/Multimedia-Center/All-Videos/A-public-address-by-Ahmet-Davutoğlu,-Minister-of-Foreign-Affairs,-Republic-of-Turkey

 

Σχετικά με το Πρόγραμμα Κόκκαλη

Το Πρόγραμμα Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Κεντροανατολική Ευρώπη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1997 στο Harvard Kennedy School με στόχο την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών και προγραμμάτων για την προώθηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και την οικονομική ευρωστία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρόγραμμα θεσπίστηκε από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, Ιδρυτή και Πρόεδρο της Intracom Holdings. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή και αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που επικεντρώνεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κόκκαλη: www.hks.harvard.edu/kokkalis

To John F. Kennedy, Jr. Forum είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς παγκοσμίως για την πολιτική συζήτηση και διάλογο. Φιλοξενεί τακτικά αρχηγούς κρατών, πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες, μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Το Forum εποπτεύεται από το Ινστιτούτο Πολιτικής του Harvard Kennedy School.

Αναδημοσίευση από το Nooz.gr - Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-10-10


Share/Save/Bookmark

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ θα βρείτε μια συζήτηση. Εγώ επαναλαμβάνω μόνο το δικό μου σχόλιο, το οποίο στηρίζεται στις απόψεις του κ. Σαρρή.

Όλα αυτά που λέει ο Νταβούτογλου σημαίνουν:
1) Αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας σε όλα τα θέματα
2) Το προηγούμενο προκαλεί μηδενισμό των προβλημάτων
3) Οι χώρες θα μετατραπούν σε υποτελείς της Τουρκίας κι έτσι θα έχουμε μιας άλλης μορφής ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανεξάρτητες δηλ. στα χαρτιά αλλά στην πράξη δορυφόροι της Τουρκίας.


Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση της loretta