Σκόπια: Τουρκικό Συνέδριο για τον «Ισλαμικό Πολιτισμό στα Βαλκάνια»

Ξεκίνησε σήμερα στο χώρο της σκοπιανής ακαδημίας επιστημών και τεχνών, το τέταρτο διεθνές συνέδριο «Ο Ισλαμικός Πολιτισμός στα Βαλκάνια».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της σκοπιανής Δημοκρατίας Γκεόργκε Ιβάνοφ και συνδιοργανώθηκε από το Τουρκικό Κέντρο Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης και της σκοπιανής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών.

Το συνέδριο θα περατωθεί την Κυριακή και θα δοθεί σε αυτό έμφαση στην ιστορία και την κληρονομιά του ισλαμικού πολιτισμού στα Βαλκάνια, θα ενθαρρύνει την διεπιστημονική και διαπολιτιστική προσέγγιση, σύμφωνα με το σκοπιανό «Α1».

Θα συζητηθούν οι τάσεις και οι διαδικασίες ανάπτυξης του ισλαμικού πολιτισμού, της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης, της κοινωνικής διοίκησης, τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα που προωθούν την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τη ζωή και τις παραδόσεις της ισλαμικής κληρονομιάς. Θα γίνουν, ακόμη, αναφορές στην τρέχουσα κατάσταση των Βαλκανίων καθώς και θέματα που σχετίζονται με την προστασία της ισλαμικής παράδοσης στις βαλκανικές χώρες.

Το συνέδριο στοχεύει να συμβάλλει στην προώθηση της μελέτης και της αύξησης της γνώσης των πολιτισμών των Βαλκανίων και να τονίσει τον περιφερειακό πλούτο και την ποικιλομορφία του ισλαμικού πολιτισμού.

Τα προηγούμενα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια το 2000, στα Τίρανα το 2003 και στο Βουκουρέστι το 2006.

Αναδημοσίευση από το Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-10-10