Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκική κορβέτα μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου

TCG F-503 Beykoz
Νέες τουρκικές «κρουαζιέρες» σε ελληνικά νερά (Sigmalive/NewsIt, 28.9.10)

Τον χαβά τους οι Τούρκοι
Μάκης Πολλάτος

Σε απόσταση μικρότερη των έξι ναυτικών μιλίων από την Κύθνο, το Σούνιο, την Κέα και την Άνδρο, δηλαδή μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα έφτασε η φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Μπεϊκόζ», παραβιάζοντας κάθε κανόνα αβλαβούς διέλευσης!

Η τουρκική κορβέτα απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το ναύσταθμο του Ακσάζ και χωρίς προφανή λόγο κινήθηκε δυτικά. Πέρασε βόρεια της Κρήτης και ξεκίνησε την περιπλάνησή της στο Αιγαίο.

Η «Μπεϊκόζ» συνέχισε με βόρεια πορεία και διέπλευσε τα Κύθηρα και την Μήλο, στο πλαίσιο υποτίθεται της αβλαβούς διέλευσης. Ενώ κινούνταν δυτικά της Κύθνου, το τουρκικό πολεμικό πλοίο άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε νότια προς το Σούνιο.

Παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συνέχισε τον πλου εντός περιοχής ελληνικής δικαιοδοσίας. Περιέπλευσε το στενό Σουνίου – Τζιας και συνέχισε κινούμενη ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα.

Την προκλητική πορεία της τουρκικής κορβέτας παρακολουθεί η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης», το πλήρωμα της οποίας έχει καλέσει επανειλλημένα την «Μπεϊκόζ» να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όμως χωρίς αποτέλεσμα τουλάχιστον προς το παρόν.

Αναδημοσίευση από το Πρώτο ΘΕΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-09-10


Share/Save/Bookmark

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως έχει κατ' επανάληψιν τονίσει ο Κύριος Σαρρής στις εκπομπές του, η Τουρκία ακολουθεί την Οθωμανική πολιτική, αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και το πράττει σημειολογικά.
Επιδίωξή της είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μια σειρά κράτη που θα συμπεριφέρονται ως υποτελείς της.

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε και πως αντιδράμε. Σε αυτό δεν έχει απαντήσει ο Κύριος Σαρρής και δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση με την υπογεννητικότητα που μας δέρνει και την κοινωνική αποσύνθεση στην οποία βρισκόμαστε όπου ο ένας μισεί τον άλλο.

Άποψή μου είναι ότι αν ξαναεμφανιστεί φρεγάτα με ανοικτά τα ραντάρ και τα τα οπλικά της συστήματα θα πρέπει να οδηγηθεί εκτός των Ελληνικών χωρικών υδάτων από πλοίο ισοδύναμης ισχύος και αν δε φεύγει με το καλό θα πρέπει να φύγει με το άγριο.

Σας υπενθυμίζω την πλαγιοκόπηση των αμερικανικών πλοίων από σοβιετικά στον Εύξεινο Πόντο.
Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε γνωστό στο ΝΑΤΟ και να έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι τα όπλα και το ραντάρ είναι ανοικτά διότι τότε δε θα πρόκειται για αβλαβή διέλευση.

Μια πιο βρώμικη λύση είναι να τους βουλιάξουμε το πλοίο όπως έκανε η Β. Κορέα στο πλοίο της Νότιας. Να το κάνουμε εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων κι εκεί που υπάρχει τέτοιο βάθος για να μη μπορούν να βγάλουν άκρη.