Η επέλαση της γείτονος

Γιάννης Τριάντης

Δεν κατέστη γνωστό αν ο ευφυής Αχμέτ Νταβούτογλου χάρισε στον ομόλογο του κ. Δρούτσα, καθώς και στον Ελληνα πρωθυπουργό, το βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος». Θα ήταν μια εκδήλωση αβρού χιούμορ εκ μέρους του... Ομως το σημαντικό αυτό βιβλίο κυκλοφορεί εντός των ημερών και στα ελληνικά. Ετσι, ο κ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το περιεχόμενό του.

Φέρ' ειπείν, η ελληνική πλευρά θα μάθαινε ότι «το Αιγαίο αποτελεί το σημαντικότερο θαλάσσιο κομβικό σημείο της ευρασιατικής παγκόσμιας ηπείρου στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου (...) Οι εντάσεις που υφίστανται στις σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στο πλαίσιο μιας γενικής θαλάσσιας στρατηγικής στο Αιγαίο, δεδομένου ότι η χώρα αυτή, θεωρώντας ως μη ικανοποιητικό το ισχύον καθεστώς που περιορίζει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας, ακολουθεί μια επεκτατική πολιτική. (...) Κάθε συμβιβασμός που θα γίνει, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και ως την εξαφάνιση του ζωτικού χώρου της Τουρκίας στο Αιγαίο και κατ' επέκταση του χώρου που κινείται στον άξονα Μεσόγειος-Εύξεινος Πόντος»... Λέει κι άλλα ο κ. Νταβούτογλου. Για την Κύπρο: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα»... Αναφερόμενος στα Βαλκάνια και στις μειονότητες σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φαίνεται να διαθέτει σημαντικές δυνατότητες που της παρέχει η ιστορική συσσώρευση εμπειρίας, βασιζόμενη στην οθωμανική κληρονομιά στα Βαλκάνια. (...) Οι δύο σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι η ισχυροποίηση της Βοσνίας και της Αλβανίας μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, και η δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα θέσει υπό την προστασία του τις εθνικές μειονότητες της περιοχής» (Τα παραθέματα, από το «Έθνος»)

*** Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της γείτονος, η Τουρκία υπέγραψε με τη Ρωσία μια σημαντική συμφωνία, βάσει της οποίας θα κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου! Η εξαιρετικά επίφοβη αυτή εξέλιξη ουδόλως απασχόλησε τον ευαίσθητο για το περιβάλλον Ελληνα πρωθυπουργό. Παραδόξως, ούτε οι «Πράσινοι» ενδιαφέρθηκαν ούτε ο «ΣΥΡΙΖΑ», χώροι γνωστοί για την οικολογική ευαισθησία τους.

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία - Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-05-10