Υψώνουν «τείχος» στη Μέρκελ

Μέτωπο κορυφής υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος

Ισχυρό μέτωπο κατά της Γερμανίας δημιουργείται στην Ευρώπη. Μετά τον πρόεδρο του Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι και τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Α. Μορατίνος, τώρα και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ χαρακτηρίζει νομικά αδύνατη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι εντονότατες αυτές αντιδράσεις εκδηλώνονται καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμμένει στην πάγια θέση της πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα παρά μόνο ως «ύστατη λύση», αφήνοντας παράλληλα ανοικτή την πόρτα για πιθανή προσφυγή-σοκ της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η σκληρή κόντρα μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. εκτόξευσε στα ύψη τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων (έως τις 347 μονάδες βάσης) και έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών που έφτασε να υποχωρεί 3,4% και έκλεισε τελικά με πτώση 1,91%, μόλις λίγο πάνω από τις 2.000 μονάδες. Το ευρώ αρχικά βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων (στα 1,35 δολάρια) για να ενισχυθεί, στη συνέχεια, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα εάν δούμε ότι χρειάζεται τη βοήθεια του Εurogroup», ξεκαθάρισε χθες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αποκλειστικά μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης. Αναφερόμενος εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε σαφώς κατά μιας τέτοιας ρύθμισης επειδή πιστεύει πως μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε όχι μόνο τη χώραπαραβάτη, αλλά και την ευρωζώνη. Εμφανίστηκε δε υπέρ μιας λύσης βοήθειας στη χώρα μας που θα περιελάμβανε- όπως είπε- διμερή δάνεια που θα συντονίζονταν σε επίπεδο Ε.Ε. Επίσης χαρακτήρισε «σοβαρό πρόβλημα» την πολιτική αύξησης των εξαγωγών που ακολουθεί η Γερμανία, δημιουργώντας διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ελεγχόμενη πτώχευση

Παρέμβαση πραγματοποίησε εξάλλου και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ, ο οποίος έχει «περάσει» και από το ΔΝΤ. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Φόκους», ζήτησε λύση αλληλεγγύης για την Ελλάδα προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης για χώρες- όπως ισχύει στις επιχειρήσεις.

Σε μετωπική σύγκρουση με τη Μέρκελ έχει έρθει όμως και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο που πραγματοποίησε έκκληση προς την Ε.Ε. να στηρίξει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι εάν δεν δοθεί ανάλογο «σήμα» από τη Σύνοδο Κορυφής, τότε μπορεί να κινδυνεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης και να δοθεί τροφή σε κερδοσκόπους.

Στήριξη Τρισέ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.-Κ. Τρισέ προσέφερε και αυτός στήριξη χθες στην Ελλάδα δίνοντας την υπόσχεση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη- αν χρειαστεί- να αναπροσαρμόσει τους κανόνες της που διέπουν τον δανεισμό, ώστε να μπορεί και στο μέλλον η Ελλάδα να δανείζεται από την τράπεζα προσφέροντας κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Ο κ. Τρισέ είπε ακόμη ότι είναι νομικώς αδύνατο να βγει η χώρα μας από την ευρωζώνη.

Υπέρ της παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα τάσσεται εξάλλου και η ισπανική προεδρία. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Α. Μορατίνος, η Μαδρίτη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να υπάρξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα.

Επιμένει - μόνη - η καγκελάριος

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δίνει σθεναρά τη μάχη μέχρι τέλους για να αποτρέψει απόφαση χορήγησης βοήθειας τώρα προς την Ελλάδα. Έχει πλέον ανοιχτό μέτωπο τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με το Παρίσι και οι τόνοι ανεβαίνουν.

Σχολιαστές και αναλυτές στις γερμανικές εφημερίδες προειδοποιούν ότι «στο τέλος η Γερμανία θα πληρώσει, αλλά η αναβλητικότητα της Μέρκελ θα κοστίσει ακριβά και στο ευρώ και στον Γερμανό φορολογούμενο» («Βerliner Μorgenpost»). Αλλά η κ. Μέρκελ- πέρα από τις πιέσεις που δέχεται από τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Φιλελεύθερους, εν όψει και των κρίσιμων εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία στις 9 Μαΐου- φοβάται ότι πιθανή βοήθεια στην Ελλάδα θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο, εάν η Ευρωζώνη δεν συμπληρώσει το ανεπαρκές, όπως αποδεικνύεται σήμερα, Σύμφωνο Σταθερότητας με νέα θεσμικά εργαλεία. Η βοήθεια προς την Ελλάδα λοιπόν είναι ο μοχλός πίεσης της Μέρκελ για να δεχτούν οι απρόθυμοι στο μεταξύ Γάλλοι και άλλοι εταίροι στην Ε.Ε. τις θεσμικές αλλαγές που προτείνει, κυρίως έναν μηχανισμό ποινών για τους συστηματικούς παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, μέχρι και την αποπομπή τους από τη ζώνη του ευρώ.

Διαφοροποιείται από την καγκελάριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητά ευρωπαϊκή λύση για την Ελλάδα απορρίπτοντας εμπλοκή του ΔΝΤ και έχει την «προωθημένη» θέση για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Όχι» και από τους Γερμανούς πολίτες

Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των Γερμανών πολιτών είναι αντίθετη στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Υπέρ της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας από το Βερολίνο τάσσεται μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς (20%), ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Αντίθετα, υπέρ ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας τάσσονται 45% των Ισπανών και 40% των Ιταλών. Κατά της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα τάσσεται επίσης 56% των Βρετανών.

Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης: 23-03-10