Γ. Παπανδρέου: Είναι ανήθικο οι θυσίες του λαού να πηγαίνουν σε τόκους

Η δημιουργία ενός ευρωμηχανισμού στήριξης αποτελεί οικονομικό, αλλά και ηθικό ζήτημα, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως τόνισε, η Ελλάδα δανείζεται με παράλογα επιτόκια, με αποτέλεσμα τα οφέλη από τις θυσίες των πολιτών να εξανεμίζονται. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια. Δεν απέκλεισε, ούτε σήμερα, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Στο τραπέζι κρατά ο πρωθυπουργός το «χαρτί» του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποκλείει καμία προοπτική. Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα προτιμά μία ευρωπαϊκή λύση.

Η κρίση προσφέρει μία ευκαιρία, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση κάθε μελλοντικής κρίσης, πρόσθεσε. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη, την οποία έλαβε ξεκάθαρα από τους εταίρους και τα όργανα της Ε.Ε. Εξακολουθεί, όμως να δανείζεται με επιτόκια που ξεπερνούν το 6%, υπογράμμισε.

Κάνοντας αναφορά στα μέτρα λιτότητας, τόνισε ότι είναι οδυνηρά, αλλά απαραίτητα για να γίνουν οι αλλαγές που θα εξασφαλίσουν τη μελλοντική ευημερία των Ελλήνων. Επισήμανε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρέωσεις της απέναντι στους εταίρους και έχιε προχωρήσει ταχύτερα και μακρύτερα απ' ότι είχε ζητηθεί. Ανέφερε πως ήδη πολλά από τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάιο έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ άλλα θα εφαρμοστούν μέσα στον Απρίλιο.

"Η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό σας"

Από τη μεριά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εκτίμησε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτήρισε αξιοθαύμαστο επίτευγμα, όσα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και διασκέδασε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με το δημόσιο χρέος εκτός ελέγχου.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, είπε ότι οι προσπάθειες είναι αναγκαίες, όχι για να ευχαριστηθούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές, αλλά για το μέλλον και την ευημερία της χώρας. "Οι κανόνες της Ευρωζώνης έχουν θεσμοθετηθεί για να βοηθούν και όχι για να δημιουργούν εμπόδια", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην έμπρακτη στήριξη, ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να βοηθήσουν, αν υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε πως σε αυτό το στάδιο δεν είναι αναγκαίο.

Ολοκληρώνοντας της δηλώσεις του, δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία - Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-03-10