Τομές - Σαρρής - Η Γερμανία και οι αντιδράσεις των ΜΜΕ - 9 Μαρ 10

Στα πλαίσια της εκπομπής Τομές της 9.3.10, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής αναφέρεται στο πρωτοφανέρωτο μίσος κατά της Ελλάδος που εκφορτίζεται σε διεθνές επίπεδο, αλλά εκδηλώνεται κυρίως στην Γερμανία, όπου δεν ερμηνεύεται μέσα στην αγκαλιά της ΕΕ η εκδηλούμενη επιθετικότητα και η υβριστική ελεεινή στάση των γερμανικών ΜΜΕ.

Κατά ένα μέρος κατανοείται αυτός ο θυμός των Γερμανών, καθώς ξεκινά από την εξαπάτηση και τη λαμογιά, η οποία έχει προσλάβει στην Ελλάδα χαρακτήρα επιδημίας.
     Παρόλα αυτά είναι εμφανής η πολιτιστική διαφοροποίηση και ελέγχεται το γερμανικό σκωπτικό πνεύμα κατά πόσο είναι πνεύμα λεπταισθησίας, σε ποια κλίμακα διαλέγεται και τι εκφορτίζει με αυτή τη διακωμώδηση, όπου διακωμωδώντας τους Έλληνες ουσιαστικά γίνεται μια εσωτερική αποκάλυψη των ίδιων των Γερμανών.
     Ως μέτρο σύγκρισης παρουσιάζεται η πρόσφατη τηλεοπτική παράσταση του γερμανικού καναλιού ARD και η κόσμια, με πνεύμα και όχι χυδαιότητα ενδιαφέρουσα και έξυπνη βίντεο-κατασκευή που παρουσιάστηκε από την εκπομπή Ράδιο Αρβύλα.
     Σημειώνεται επίσης η απρέπεια και η κτηνώδης αγένεια των γερμανών δημοσιογράφων που έθεσαν το ερώτημα στον Έλληνα Πρωθυπουργό αν θα ήταν διατεθειμένος να πουλήσει την Ακρόπολη ή τα ελληνικά νησιά.
     Επιπλέον με λύπη εκφράζεται η αγανάκτηση για εκείνους τους κατά φαντασίαν πατριώτες bloggers, όπου αντί μιας οργανωμένης αντίδρασης σε αντιλαϊκές και αντεθνικές πολιτικές, οι οποίες επιβάλλονται από όλες τις πολιτικές κυβερνήσεις, ζημιώνουν την εθνική υπόθεση με μια ανορθολογική, παθογόνα, αντισημιτική γκαιμπελική ρητορεία, καταρρακώνοντας το κύρος μιας οποιασδήποτε πατριωτικής και εθνικής συνείδησης και φωνής.
     Τέλος τονίζεται ότι ενώ πολλές επισημάνσεις των γερμανικών δημοσιευμάτων είναι σωστές, άλλες κρύβουν μια κακότητα και χρησιμοποιούνται από τους εκσυγχρονιστές για την κατάλυση κάθε τι ελληνικού, σε έναν οιονεί αφελληνισμό.

 

Σχετικά:
1. Focus: Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, 24.2.10
2. Νεοκλής Σαρρής, Τομές 17.11.09 3/6 - Αντιλεγόμενα & αμφίσημα πράγματα
3. Νεοκλής Σαρρής, Τομές 26.1.10 5/5 - Ο «αντισημιτισμός» των Ελλήνων 2/2
4. Επιστολή προς Γκεζίνε Λετς (Gesine Letzsch), 9.3.10 [link 2]