Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Παναγιώτης Ήφαιστος

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου πριν από μισό αιώνα. Ήταν ο τελευταίας αγωνιστής της ελευθερίας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Είναι οικουμενικός. Όπως πολλές άλλες φυσιογνωμίες στην ιστορική διαχρονία όλων των κοινωνιών αποκορυφώνει την άφθαρτη αξίωση ελευθερίας. Ήταν ο τρόπος ζωής του, ο θάνατος και το πνεύμα του. Κάθε τόσο κανείς συναντά τέτοιες μορφές στην διαδρομή των ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με το πνεύμα τους και το παράδειγμά τους, βασικά, χαράσσουν τον ανηφορικό δρόμο του πολιτικού πολιτισμού και των έσχατων αρχών του.

Evagoras_PallikaridisΕίναι ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες μορφές ελλήνων όλων των εποχών. Μερικές ώρες ακόμη αν περίμενε ο κυβερνήτης της αποικιοκρατικής δύναμης θα είχε ζήσει. Το θηριώδες αποικιοκρατικό κτήνος όμως προτίμησε να τον απαγχονίσει. Ήταν μόλις κοντά 18 χρονών. Το πνεύμα του όμως έμεινε.

Το πνεύμα του είναι τα ποιήματά του. Εκατοντάδες ποιήματα ενός ταλαντούχου ποιητή της Ελευθερίας, του Έρωτα και της Ελλάδας. Και τα τρία αναβλύζουν μέσα από την μνήμη του, μέσα από την ιστορική του μνήμη και μέσα από το απέραντο ταλέντο του. Είναι μοναδικός γιατί και τα τρία αυτά συνδυάζονται. Είναι μοναδικός γιατί αν και πέθανε πριν τα δεκαοχτώ του χρόνια έγραψε τόσα πολλά και τόσο πηγαία που πολλοί διερωτούνται τι θα είχε γίνει να ζούσε μερικές ακόμη δεκαετίες. Θα είχαμε ένα δεύτερο Καβάφη, ίσως ακόμη κάτι πιο μεγάλο;

Πως αυτό το παιδί, το οποίο όντας αντάρτης στα βουνά και γράφοντας με μολύβι πάνω σε χαρτάκια και στα περιθώρια κατόρθωσε να καταλάβει τόσο καλά ότι

Τα σκαλοπάτια θ' ανεβώ,
θα μπω σ' ένα παλάτι,
το ξέρω - θαν' απάτη,
δε θάναι αληθινό.

Τέτοιες μορφές εγγυούνται ότι όταν θα εκμηδενιστεί ο ελληνικός πολιτισμός, κάτι για το οποίο μεριμνούν καθημερινά οι νεοέλληνες, το ελληνικό πνεύμα δεν θα εξαφανιστεί.

Αναδημοσίευση από το www.ifestos.edu.gr - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13-03-09