Πατριωτισμός, διεθνισμός και Κυπριακό ζήτημα

Λουκάς Αξελός

Το παρόν κείμενο*, γραμμένο και δημοσιευμένο πριν αρκετά χρόνια, εντάσσεται σε μια προβληματική που από την περίοδο της δικτατορίας με βάση την άποψη ότι το «Εθνικό Ζήτημα στο επίπεδο της θεωρίας αντιπροσωπεύει – κατ’ εξοχήν – την μεγάλη ιστορική αποτυχία του μαρξισμού», επικεντρώνει το ενδιαφέρον της γύρω από τα ζητήματα της αυτοδιάθεσης, του αυτοκαθορισμού και της αυτοδιαχείρισης, προτάσσοντας στον χώρο της πολιτικής το Κυπριακό Ζήτημα, ως κατεξοχήν πεδίον αναμέτρησης γύρω από τα θεμελιώδη αυτά ζητήματα, έννοιες και αξίες.

Η ανάδειξη των ζητημάτων στα οποία επικεντρώνεται η παρούσα μελέτη σε κυρίαρχα και για τον 21ο αιώνα, η πλήρης καταπάτηση των αρχών της αυτοδιάθεσης, αυτοκαθορισμού και αυτοδιαχείρισης στην αιματοβαμμένη Παλαιστίνη από το Ισραήλ, η αμετακίνητα ρατσιστική, αντιδημοκρατική και επεκτατική συμπεριφορά του τουρκικού κυρίαρχου συγκροτήματος εξουσίας απέναντι στα έθνη και τους λαούς της Μικράς Ασίας και τα κράτη της περιοχής και η επιστροφή με διαφορετικό περιτύλιγμα του φρανκενσταϊνικής έμπνευσης σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν – κατά την γνώμη μου – τις διαπιστώσεις που αναλύονται στο κείμενο αυτό, το οποίο, διαδικτυακά πλέον, θέτω σε κυκλοφορία, ελπίζοντας στην καθυστερημένη – έστω – έναρξη του διαλόγου εκείνου που ποτέ δεν έγινε στους κόλπους της Αριστεράς με ουσιαστικούς και επιστημονικά αποδεκτούς όρους.

Διαβάστε περισσότερα...

* Δημοσιευμένο στον συλλογικό τόμο Τομ Ναιρν, Μισέλ Λεβύ, Ευγένιος Καμένκα, Λουκάς Αξελός, Θανάσης Καλόμαλος, Εθνικισμός, ο Σύγχρονος Ιανός. Πατριωτισμός, Διεθνισμός και Εθνικό Ζήτημα, εκδ. «Στοχαστής», Αθήνα 1998.